Românca sechestrată 10 ani de un italian a povestit în direct la televiziunea italiană ce i s-a întâmplat

Declarații care îngrozesc și scene greu de imaginat au fost povestite de Mihaela Maricela Condrea, femeia română sechestrată timp de 10 ani de un bărbat italian într-o localitate din Calabria și eliberată de carabinieri un an în urmă. Românca a apărut într-un program difuzat de o televiziune din Italia, pentru prima dată, marți, 4 decembrie și a povestit public ceea ce i s-a întâmplat.

Chinul româncei a început în 2007, când a ajuns în Lamezia să lucreze la o familie de italieni ca îngrijitoare. După moartea femeii de care avea grijă românca, văduvul Aloisio Francesco Rosario Giordano, un bărbat în vârstă de 50 de ani, a sechestrat-o şi a obligat-o să trăiască în condiţii inumane timp de zece ani. În această perioadă tânăra a fost victima a numeroase abuzuri, trăind un coşmar care întrece până şi imaginaţia unui scenarist de filme de groază.

Ținută închisă într-o magazie sub pământ, într-o mizerie de nedescris, o lovea, îi spărgea capul și apoi îi cosea rănile cu un fir de pescuit, o ținea sechestrată împreună cu cei doi copii și o lega de pat cu un lanț, o obliga să mănânce excrementele eliminate de el și mâncare stricată. A violat-o chiar și în timpul celor două sarcini pe care le-a avut femeia.

La emisiunea Pomeriggio Cinque, difuzată pe Canale 5, Marcela povestește public ororile pe care a trebuit să le suporte în cursul acestor ani

„Această fată a venit din România și lucra ca îngrijitoare pentru soția bolnavă a bărbatului”, începe să povestească Barbara d’Urso, prezentatoarea și realizatoarea programului. „Când soția sa a murit, ca să nu plece de la el, a sechestrat-o.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu e ușor să apari în public și să povestești prin ce ai trecut tu, te îmbrățișez și îți mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ai oferit-o”, spune jurnalista italiancă adresându-se tinerei femei românce pe care o numește „Mariana.”

Aceasta își începe firul amintirilor sale dureroase, povestind cum Rosario Giordano le bătea pe amândouă, atât pe soția sa bolnavă de cancer atunci când încă era în viață cât și pe ea care de multe ori îi lua apărarea. Apoi mărturisește un alt aspect îngrozitor: „M-a violat continuu, încă de la început, de când abia sosisem în casa lui”, declară Marcela. „Când am rămas însărcinată m-a dus la spital la control dar nu puteam spune nimic de frică, iar acasă nu a venit nimeni, niciodată pentru o vizită sau un control medical.”

„Nu ai încercat niciodată să scapi, să fugi de acolo?” o întreabă prezentatoarea italiană

Marcela povestește cum a încercat să fugă încă de când se afla în casă, înainte ca bărbatul să o închidă în beciul de sub pământ: „Da, mi-am confecționat o coardă din cearșafuri sperând să pot coborî cu ea, eram închisă sus, la etajul patru, dar m-a prins exact când mă urcam pe fereastră. M-a tras de păr și m-a izbit cu capul de pereți, apoi mi-a astupat gura cu niște cârpe și cu bandă scotch ca să nu pot țipa. M-a trântit la pământ și a început să mă lovească sălbatic cu pumnii și picioarele, cu bucăți de lemn, cu tot ce avea la îndemână. Îngrozită, m-am închis în mine însămi și de frică nu am mai încercat niciodată să fug, pentru că am trecut prin momente îngrozitoare.”, povestește Marcela.

Locul unde era ținută Maricela sechestrată de bărbatul italian

„Când ai mers să naști la spital, nu ai reușit să le spui celor de acolo ce ți se întâmplă?”, întreabă Barbara d’Urso

Fără să stea prea mult pe gânduri, Marcela răspunde: „El, tot timpul cât am fost însărcinată, nu a făcut altceva decât să îmi repete că dacă voi îndrăzni să spun ceva la spital, nu voi mai ieși vie de acolo. Nu-l interesa nimic de copil, ce s-ar putea întampla cu el, îmi repeta mereu, așa cum a făcut-o de când am intrat în casa lui, că eu de la el plec doar moartă. De frică nu am spus nimănui, nimic, chiar dacă eram întrebată de medici și asistente dacă am nevoie de ceva anume. El deja le spusese că eu fiind româncă nu vorbesc italiana și nici nu o înțeleg, deci vorbea el pentru mine.”

După ce a născut primul copil, Maricela a continuat să trăiască în casa lui Rosario Giordano. Îi era frică să scape, el îi promitea continuu că oriunde s-ar ascunde o găsește și o omoară. Au locuit pentru 8 ani într-un apartament, apoi pentru un an s-au mutat în altul. De acolo, neavând bani să plătească cheltuielile aferente a dus-o pe Marcela în beciul de sub pământ, fără lumină, fără căldură, cu o toaletă improvizată și legată cu un lanț de pat.

„M-a ținut mereu încuiată, mă bătea zilnic, uneori chiar și de două-trei ori pe zi, găsea mereu motive pentru a mă lovi”, povestește Marcela despre bătăile pe care le primea.

„Când și cum te-a lovit atât de rău încât ți-a spart capul iar apoi te-a cusut cu firul de pescuit?”

Maricela privește în jos vădit tulburată și cu ochii umbriți de tristețe povestește: „Prima dată m-a cusut când am încercat să fug și aproape m-a omorât în bătaie, a doua oară mi-a spart capul cu un ciocan. A treia oară când s-a întâmplat m-a lovit cu o bucată de lemn, am trei cicatrici în cap în urma acestor lovituri. Când m-a lovit cu ciocanul eram în mașină, el a luat ciocanul și a început să mă lovească ba chiar îl învăța și pe copil să o facă, mă loveau amândoi în același timp. După ce am stat o noapte întreagă cu capul spart, cu rana sângerândă, a doua zi m-a cusut cu un ac și fir de pescuit. În timp ce mă cosea mi-a spart un alt vas de sânge care mi-a provocat altă hemoragie.”

Aloisio Francesco Rosario Giordano și locul unde o ținea sechestrată pe femeia română

„Învăța copilul să te lovească?”

„Da, încă de când avea doar 5 anișori îl învăța să mă lovească și să mă umilească, să îmi aducă injurii, să-mi vorbească urât”, povestește Maricela, „l-a îndepărtat, practic, de mine. Ca să mă urască băiatul, îi spunea că eu nu-l iubesc și îl învăța, cu vorbe vulgare, să pună mâna pe o bucată de lemn și să mă lovească. Dacă nu făcea ceea ce îi spunea tatăl său, și copilul mânca bătaie, la fel ca mine.”

Între timp Maricela a născut și o fetiță: „Nu mergea și nu vorbea fetița, pentru că practic stăteam toată ziua închise în baraca pe care ați văzut-o. Stăteam acolo, îi dădeam să mănânce, o îngrijeam și mă rugam, mă rugam foarte mult. Ea mișca greu picioarele, nu mergea, pentru că stătea numai închisă. Făceam ceea ce puteam, eram și fără lumină, profitam de dâra de lumină care ajungea de afară dar apoi, când se lăsa noaptea, stăteam cu ea în brațe și îl așteptam pe el.”

Bărbatul nu întârzia să se întoarcă și să îi dea Maricelei bătaia zilnică: „Ușa nu avea mâner iar o dată am vrut să fug, dar nu am reușit să o deschid de dinăuntru. El când a sosit și-a dat seama și m-a lovit cu ce a găsit la îndemână, mi-a spart arcada (arată către ochiul drept, n.r.) dar și aici m-a cusut tot el.”

Bărbatul a acuzat-o că l-ar fi trădat când Maricela se afla la spital

„Eram la spital la Catanzaro, în anul 2014 când am născut fetița”, povestește femeia, „el m-a acuzat că aș fi avut acolo o relație atunci dar eu am născut prin cezariană și abia dacă reușeam să stau în picioare, să mă ridic să iau fetița ca să o alăptez. În salon a intrat o fată cu un băiat în vizită la doamna care era cu mine internată iar el îmi reproșa că băiatul respectiv m-a privit prea insistent. Cu acest motiv m-a bătut pentru doi ani în fiecare zi, cu gura astupată să nu pot striga, mă bătea și el și copilul. O dată m-a legat goală de pat și m-a lăsat așa, nu puteam nici să beau apă, nici să merg să-mi fac nevoile.”

O tăcere apăsătoare se lasă în studioul de televiziune, „eu, în 10 ani de când mă ocup de emisiunea asta, nu am auzit niciodată ceva mai îngrozitor”, spune prezentatoarea italiancă.

Despre momentul când a născut a doua oară, Maricela povestește că Rosario le-a spus medicilor despre ea că abia sosise atunci din România și nu știa limba italiană. „Mi-a pus acasă un pistol la cap și m-a amenințat că dacă le spun ceva, mă omoară.”, mărturisește românca. „Mă obliga să le spun tuturor că trebuie să vorbească cu el, pentru că eu nu înțelegeam italiana. Nu am putut să le spun nimic, chiar dacă aș fi vrut.”

„Ce gândeai, cât va continua situația asta, aveai vreo speranță de scăpare?”

Maricela era resemnată, se gândea că viața ei se va termina așa, într-un beci întunecos, bătută de bărbatul care o sechestra și umilită de fiul său: „Nu speram să mai scap de acolo, mi-era milă de copii și de viața ce li se pregătea, dar mi-era prea frică să mă mai gândesc că aș fi putut să scap. Și băiețelului îi era frică să povestească ceva pe la școală, era îngrozit de bătăile pe care tatăl i le dădea.”

Când au sosit carabinierii, Maricela a auzit voci afară dar nu a dat niciun semn de viață de frica lui Rosario. „Când în sfârșit au deschis ușa, au rămas împietriți”, povestește despre momentul când în sfârșit urma să fie eliberată. «„Ești nebun!”, i-au spus lui când au văzut cum trăiam acolo iar pe mine m-au scos afară cu fetița în brațe.”» Rosario căuta să se motiveze în fața carabinierilor, le spunea că Maricela i-a cerut ea să o adăpostească în beciul întunecos. „Mi-e frică și acum, ajută-mă, Barbara, te rog, mama sa, sora sa știu unde locuiesc și au venit la mine cerându-mi ca să-l iert, mie mi-e frică să mai stau aici, ajută-mă, te rog!” Maricela nu-și mai stăpânește lacrimile, prea crunte sunt amintirile sale, prea greu de uitat într-un timp atât de scurt. „Am nevoie să-mi refac viața liniștită alături de copiii mei, mi-e frică aici! El a spus că se va răzbuna iar eu nu mai am încredere în nimeni. Vreau să plec de aici, să-mi cresc copiii în liniște și pace, departe de aici!”

„Vreau să plec, să-mi cresc copiii în liniște și pace, departe de aici!”, atât își dorește Maricela, românca sechestrată de un bărbat italian. Foto: captură video

Maricela nu poate părăsi Italia

Aloisio Francesco Rosario Giordano se află în închisoare, iar Maricela nu poate părăsi Italia pentru că trebuie să ia parte la procesul care începe abia în data de 24 ianuarie, anul următor. Avocata Maricelei Condrea intervine în direct cu precizarea referitoare la bărbatul italian: „Voi încerca să obțin pentru el maximul pedepsei pe care o merită.”

Deocamdată, prezenţa Maricelei este necesară în Italia până când se vor finaliza procesele în care italianul este judecat. Un proces pentru sechestrare de persoană, abuzuri şi violenţe şi un alt proces pentru decăderea din drepturile părinteşti.

În încheierea interviului, jurnalista italiană face un apel către toți cei care îi pot oferi Maricelei o casă și un loc de muncă demn, departe de locul unde a suferit atât de mult, pentru a-și putea crește copiii în liniște, în așteptarea și cu speranța că procesul se va sfârși cât mai curând.

Interviul complet poate fi vizionat pe site-ul Mediaset, dând click pe acest link. Este posibil să fie nevoie să vă înregistrați folosind contul Facebook sau Google pentru a vedea înregistrarea completă.