Românca ucisă în Italia și dată de mâncare la porci, cazul rămâne nerezolvat după 24 de ani de la dispariție

După un sfert de secol de speculații și cercetări, enigma morții româncei Virginia Mihai, soția unui crescător de animale din Velo d’Astico (Veneto) pare să ajungă la final. Nimeni nu a fost găsit vinovat și nu a fost incriminat de moartea femeii românce, care a fost dată drept hrană la porci.

Însă, deși ancheta a fost închisă și cazul arhivat, multe întrebări rămân fără răspuns, menționează Corriere della Sera.

Virginia Mihai, soția fermierului italian Valerio Sperotto, a dispărut în mod misterios în 1999.

Captură de ecran 2023-09-24 111555
Valerio Sperotto și Virginia Mihai

O parte din rămășițele ei pământești au fost descoperite 18 ani mai târziu, în 2017, în ferma de porci a familiei Sperotto. Un scenariu înfricoșător care pare mai degrabă desprins dintr-un film de groază, a ieșit apoi la iveală.

În anii ’80-’90 două femei, o italiancă şi o româncă, au dispărut fără urmă din Velo d’Astico. Ambele au fost căsătorite cu Valerio Sperotto.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Prima dispărută a fost italianca Elena Zecchinato, în anul 1988, iar cea de-a doua a fost Virginia Mihai, dispărută în 1999.

Virginia Mihai avea 41 de ani şi a fost directoare la Poşta Română în Craiova. A plecat din ţară după ce l-a cunoscut pe Valerio Sperotto, cu care s-a şi căsătorit. În timp, relaţia lor s-a degradat, iar cei doi au divorţat, pentru ca pe 22 aprilie 1999 românca să dispară subit.

Sperotto şi avocatul său, Franco Pasquariello, au încercat şi au reuşit într-o oarecare măsură să-i convingă pe anchetatori că a fost părăsit de cele două femei şi că nu are nicio implicare în dispariţia lor.

1200-202309249573 (1)
Virginia Mihai și locul unde au fost găsite rămășițele sale. Sursa foto: Corriere della Sera

Astfel, italianul a fost anchetat, fiind suspectat de omor şi ascundere a cadavrului, însă cazul a fost clasat în 2000, iar o altă anchetă a fost demarată în 2002, tot fără rezultat.

Ancheta asupra dispariției Virginiei Mihai a demarat din nou în 2018, în urma descoperirii unei unghii de la degetul mare de la picior și apoi a doi saci cu oase umane pe terenul fermei, găsite de Bortolo Miotti, un antreprenor care a cumpărat proprietatea.

Rămășițele umane aparțineau femeii românce

După mai multe analize și cercetări, criminaliştii au ajuns la concluzia că, după ce a ucis-o pe Virginia, fostul ei soţ, ajutat de fiica lui, i-ar fi dezmembrat trupul cu o drujbă, apoi l-ar fi aruncat în coteţul porcilor ca să scape de el, ştiind că animalele flămânde îl vor devora.

Nimeni nu va răspunde pentru moartea româncei noastre

După ani de anchetă, magistratul Chiara Cuzzi a confirmat în aceste zile că nu există suficiente probe pentru a aduce acuzații împotriva fiicei lui Sperotto, Arianna, care a fost până acum singura suspectă în acest caz, deoarece tatăl ei, Valerio Sperotto, a murit în 2011.

Procurorul adjunct, în cererea sa de arhivare a cazului, a afirmat:

„Unica certitudine în ce privește moartea Virginiei Mihai, este că a fost cauzată de o terță parte, în dimineața zilei de 22 aprilie 1999, în locuința lui Valerio și Arianna Sperotto, urmată de ascunderea și dezmembrarea cadavrului în ferma de porci din Velo d’Astico. Investigațiile efectuate nu au reușit, însă, să stabilească care dintre cei doi a comis efectiv crima.”

Cu această declarație, cazul complex și tulburător al morții Virginiei Mihai rămâne, în mod oficial, nerezolvat.