Româncele preferă să fie femei de serviciu în Italia, chiar dacă în ţară ar câştiga aceiaşi bani. Declarația unui antreprenor român

În ciuda faptului că milioane de români au emigrat în căutarea unor venituri mai bune, contextul economic actual din România aduce în discuție viabilitatea acestei opțiuni.

În trecut, diferența salarială dintre România și țările occidentale era semnificativă, însă în ultimii ani, aceasta s-a redus considerabil. Deși salariile din străinătate sunt în continuare mai mari, când se iau în calcul costurile de trai, diferența devine nesemnificativă.

Sandu Ion, proprietarul firmei de construcții P.A.B., a subliniat această realitate în cadrul Conferinței ZF Investiți în România!, afirmând:

„Nu înţeleg de ce ai noştri continuă să plece să muncescă în construcţii în Anglia, stând în nişte condiţii groaznice, câte 6-8 în cameră, când au de lucru aici, când pot câştiga destul de bine şi în ţară, iar la finalul lunii ar putea să rămână cu mai mulţi bani în mână. Să ştiţi că în construcţii salariile au crescut mult.”

El a adăugat că femeile românce ar putea câștiga la fel de bine lucrând în țară, în loc să opteze pentru posturi de femei de serviciu în Italia:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu înţeleg de ce femeile noastre preferă să meargă să fie femei de serviciu în Italia, când în ţară ar putea câştiga acum aceeaşi bani. Probabil de ruşine. Este mai bine să fii femeie de serviciu în Italia decât aici, în ţară.”

Sectorul HoReCa din România, de exemplu, oferă acum salarii comparabile cu cele din Occident, cu posibilitatea de a câștiga 1.500 de euro pe lună în orașe mari precum București, Cluj sau Timișoara. De asemenea, un bucătar sau chef poate obține acum un salariu de 3.000 de euro, similar cu cel din Spania, relatează Bussines Magazin.

Evoluția pozitivă a salariilor în România este evidentă. Salariul mediu a crescut cu 150% în ultimul deceniu, ajungând la peste 900 de euro, iar salariul minim s-a triplat, depășind 400 de euro. Stabilitatea cursului valutar leu/euro a contribuit, de asemenea, la creșterea salariilor în termeni reali.

Deși costul vieții în Occident este mai mare, în România, cu un salariu mediu, este posibil să obții un credit pentru un apartament. Costurile pentru utilități, transport și servicii medicale sunt, de asemenea, mai mici în România comparativ cu țările occidentale.

Mulți profesioniști din IT și corporații au realizat că rămânând în țară și lucrând la distanță pentru companii străine, pot avea venituri net superioare față de ce ar obține trăind în Occident.

Experiența internațională este încă un motiv pentru care unii aleg să lucreze în străinătate, dar numărul celor care revin în țară este în creștere.

În sectorul medical, creșterea salariilor din ultimii ani a redus diferența salarială față de Occident. Există medici care, după perioade de lucru în străinătate, aleg să se întoarcă în România, întrucât avantajele financiare nu mai sunt așa de mari.

În concluzie, deși emigrația pentru muncă rămâne o opțiune pentru mulți români, realitatea economică actuală din România aduce argumente solide pentru cei care aleg să rămână sau să se întoarcă acasă.