Români care s-au întors: Au lăsat Italia după 10 ani pentru a-și urma visul de a trăi pe plaiurile natale

În ultimii ani, un fenomen interesant și în creștere a prins contur în România, întoarcerea acasă a multor români care au petrecut ani de zile în străinătate. Această tendință reflectă o schimbare semnificativă atât în percepția despre viața din România, cât și în oportunitățile pe care țara le oferă.

Povestea familiei Baciu, formată din Cristina-Iuliana, Ștefan și cei patru copii ai lor, este un exemplu impresionant de dedicație, muncă și dragoste pentru rădăcinile lor. După 10 ani petrecuți în Italia, aproape de Roma, au ales să se reîntoarcă în satul natal, Ploscuțeni, județul Vrancea.

Într-un interviu realizat de Nataliea Albu pentru Ziarul de Vrancea, cei doi soți și-au spus frumoasa poveste de reîntoarcere acasă

Ștefan Baciu, tatăl familiei, provenind dintr-o familie numeroasă cu șapte copii, a plecat în Italia în 2004 pentru a-și construi un viitor. A lucrat ca instalator și electrician, dezvoltându-și pasiunea pentru aceste meserii.

Cristina-Iuliana, prietenă cu Ștefan încă din România, l-a urmat în Italia după două luni. Nu s-a mulțumit doar cu munca domestică, ci și-a îndreptat atenția spre educație, absolvind Facultatea de Asistente Medicale cu rezultate excelente.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Astfel, în Italia, Cristina a fost angajată ca asistentă medicală într-un centru de îngrijire pentru bătrâni.

Familia s-a mărit cu nașterea a doi băieți, Elia Daniel și Cristian, și, în ciuda condițiilor financiare stabile și a unui trai confortabil, dorul de casă și de meleagurile natale a avut prioritate.

Întorcerea în România a fost marcată de provocări precum acomodarea, finalizarea casei, pregătirea copiilor pentru școală și grădiniță, dar și administrarea finanțelor.

Ștefan și-a înființat o firmă de instalații electrice și sanitare, iar Cristina-Iuliana lucrează ca asistentă medicală. Familia s-a completat cu nașterea a două fetițe, Maria Ștefania în 2018 și Sofia Faustina în 2023.

- Continuarea după publicitate -

Elia Daniel, băiatul cel mare, este un elev talentat la Colegiul Național “Emil Botta” din Adjud, pasionat de karate, muzică și literatură. Cristian, fratele său mai mic, este de asemenea un elev excelent, cu o afinitate pentru matematică și literatură.

Maria Ștefania, la vârsta de cinci ani, se distinge prin talentul său la desen și povestire, participând și ea la cursuri de karate și limba engleză. Sofia Faustina, mezina familiei, este adorată de toți membrii familiei.

Întrebați care ar fi plusurile și minusurile din Italia și din România, părinții au răspuns:

„Și acolo, și aici, dacă muncești, dacă ești corect, dacă pui pasiune în ceea ce faci, ai rezultate! Totuși, acolo am simțit mai mult sprijin reciproc, sinceritate, meticulozitate și nu am simțit invidia și bârfa. Acolo este mentalitatea cum pot să te ajut?”

@rotalianul