Români care s-au întors: Au muncit în Italia și Spania, apoi și-au construit acasă propria afacere

Soții Nițulescu, Nicoleta și Iulian, originari din județul Constanța, reprezintă povestea multor români care au plecat peste hotare în căutarea unui trai mai bun, doar pentru a descoperi că adevărata fericire se află în țara natală.

Ei au trecut prin amarul străinătății, lucrând pe câmpurile spaniolilor și pe șantierele italienilor, pentru a se întoarce în final acasă și a-și construi propria afacere.

Nicoleta a mărturisit într-un reportaj realizat de Kanal D că cel mai greu în străinătate a suportat despărțirea de familie.

Sentimentul a fost accentuat de faptul că ea și soțul ei au fost nevoiți să lucreze în țări diferite, ea în Spania și el în Italia, lăsându-și copilul mic acasă.

Acesta a fost un sacrificiu enorm, mai ales în anii 2000, când comunicarea la distanță era limitată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„A fost foarte greu… asta e cea mai emoționantă parte, că era în perioada în care au apărut telefoanele cu video și primul pe care l-am întâlnit în cale într-un mall, ne-am cumpărat și eu și soțul ca să ne putem vedea. Stai, că m-am emoționat acum. De câte ori vorbesc de perioada aia, mă emoționez”, a spus Nicoleta.

photo_2023-11-24_19-55-34
Nicoleta Nițulescu. Sursa foto: captură video Kanal D

Cu toate acestea, experiența grea a avut și părțile sale pozitive. Românca recunoaște că salariile mai mari din străinătate au fost un beneficiu, dar nu au putut compensa dorul de casă, de tradițiile și obiceiurile românești.

„Nu e ca la noi. Noi avem obiceiuri, tradiții, ne adunăm. Acum, poate mai rar, dar să știți că tradițiile nu se pierd din familie. Sunt mesele alea pe care le facem, mari, cu toată familia, cu toate rudele, cu toate neamurile… nu e așa ca la noi”, a mai explicat femeia.

După ani de muncă în străinătate, soții Nițulescu au decis să se întoarcă în România și să investească economiile în propria afacere.

Au cumpărat pământ și au plantat o livadă de pomi fructiferi și o fermă de legume. Drumul nu a fost ușor, mai ales fără experiență în domeniu, dar au perseverat.

„Ne retragem, facem ceva cu banii pe care i-am strâns și ce să facem? Am decis că la momentul respectiv cel mai bine ar fi să-i investim, să cumpărăm niște pământ. Dacă am cumpărat pământ, nu-l puteam ține așa, să-l dăm cuiva să-l lucreze, trebuia să-l lucrăm noi. Dar să fie ceva adițional serviciului, să ne găsim și de lucru. Ce să facem? Să facem o livadă. Soțul: bine, de acord, facem o livadă”, a povestit Nicoleta.

Astăzi, familia Nițulescu se mândrește cu livezi roditoare și o minunată fermă în care cultivă legume de tot felul.

Produsele lor sunt vândute în propriul magazin, unde clienții se înscriu pe liste de așteptare pentru a cumpăra produse proaspete și sănătoase.

Nicoleta și Iulian regretă că statul român nu oferă mai mult sprijin fermierilor, spre deosebire de alte țări, cum ar fi Spania sau Italia.

Cu toate acestea, sunt convinși că efortul lor a meritat, iar sentimentul de împlinire pe care îl au acasă, pe pământul lor, este inegalabil.

Iulian a spus că nu regretă niciun moment decizia de a se întoarce în România. Video AICI.