Români care și-au transferat pensia din Italia în România: Informații utile pentru a fi evitată suspendarea plății

Ambasada României în Italia a publicat o postare cu privire la anumite detalii importante pentru cetățenii români care beneficiază de pensii plătite de statul italian (INPS) și care și-au transferat pensia din Italia în România. Aceste măsuri sunt menite să evite suspendarea plății pensiei.

Potrivit regulilor, acești pensionari sunt obligați să trimită către Citibank, până la data de 18 iulie 2023, un certificat de viață pentru a continua să primească pensia. În acest moment, INPS desfășoară o campanie de verificare a existenței în viață a pensionarilor stabiliți în România, care a început pe 20 martie 2023 și se va încheia pe 18 iulie 2023.

Citibank ar trebui să trimită prin poștă certificatul de viață la adresa pensionarilor, completat cu datele de identificare ale acestora. În cazul în care pensionarii nu primesc certificatul prin poștă, sunt sfătuiți să contacteze Serviciul de asistență al Citibank, prin email la adresa inps.pensionati@citi.com sau la numerele de telefon 0800 400863 sau 0039.02.6943.0693. Ei pot primi un nou certificat, inclusiv prin email.

Pensionarii pot solicita, de asemenea, ajutor de la instituțiile italiene de asistență a pensionarilor (patronato) cu sedii în România. După primirea certificatului, pensionarii trebuie să se adreseze unei instituții competente (cum ar fi casa teritorială de pensii, primăria sau oficiul consular italian) pentru certificarea și ștampilarea acestuia.

Certificatul de viață, împreună cu fotocopia documentului de identitate al pensionarului, trebuie trimise, cel mai târziu până la 18 iulie 2023, prin poștă, la adresa: PO Box 4873, Worthing BN99 3BG, United Kingdom.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dacă Citibank nu primește certificatul de viață până la data limită, plata pensiei pentru luna august 2023 va fi efectuată prin transfer Western Union. Dacă, și în această situație, pensionarul nu își încasează banii sau nu trimite certificatul de viață până la 19 august 2023, plata pensiei italiene va fi suspendată, începând cu rata de pensie aferentă lunii septembrie 2023.

Pentru persoanele care sunt considerate „irreperibile” în Registrul de evidență a populației din Italia și, în consecință, și la INPS, certificatul de viață se va trimite la adresa pensionarului înregistrată în baza de date a Citibank.

Este esențial ca pensionarii să verifice care este adresa înregistrată la INPS și să se asigure că atât INPS, cât și Citibank au fost notificate cu privire la adresa lor actuală. Aceste verificări pot fi făcute direct sau cu ajutorul unei instituții de asistență a pensionarilor (patronato).

Aceste măsuri sunt extrem de importante, deoarece nerespectarea lor poate duce la suspendarea plății pensiei. Prin urmare, pensionarii sunt încurajați să acționeze rapid și eficient în completarea și trimiterea certificatului de viață.

În plus, orice schimbare de adresă sau de alte detalii relevante trebuie comunicată imediat către Citibank și INPS pentru a asigura o comunicare eficientă și pentru a evita neînțelegerile sau problemele legate de plata pensiei.

În concluzie, respectarea acestor proceduri și comunicarea deschisă cu Citibank și INPS vor asigura că plata pensiilor italiene către pensionarii români care trăiesc în România va continua fără întreruperi sau întârzieri.

Distribuie acest articol