Monza, oraș din Italia cu o comunitate tot mai diversificată, a primit recent noi cetățeni italieni din diverse colțuri ale lumii.
Cinci persoane provenite din România, Albania, Bangladesh și Ecuador au depus jurământul de fidelitate față de Republica Italiană și au primit cetățenia italiană în cadrul unei ceremonii desfășurate sub îndrumarea primarului Paolo Pilotto.
Printre aceștia, se numără și Elena Rusu, o româncă stabilită în Italia din 2007
Elena Rusu a fost urmată în Italia de soțul ei, Adrian Iosip, în 2011. Familia lor, formată din cei doi și copiii lor, Alessandro, de 13 ani, și Maria Angelica, de 7 ani, și-a găsit casa în Monza.
Elena lucrează într-o creșă locală, în timp ce Adrian este șofer de autobuz, după ce, în România, a fost pompier:
„Am făcut naveta între România și Italia timp de 14 ani, pentru că îmi plăcea meseria mea de pompier în Bârlad. Aici, dacă nu ai cetățenie, nu poți lucra în administrația publică, așa că acum sunt șofer. Este bine și așa, am avut ocazia să călătoresc în toată Europa”, a explicat Adrian.
Familia Rusu se întoarce în România doar în vacanțe pentru a-și vizita bunicii și pentru a le învăța copiilor limba română, dar viața lor este acum în Italia.
Elena a subliniat că sacrificiile făcute pentru a obține permisele de ședere permanentă și o casă au meritat pentru viitorul copiilor lor.
Ceremonia de la Monza a evidențiat diversitatea orașului, care devine din ce în ce mai multietnic
Aproape 15.000 de locuitori ai Monzei, adică 12,19% din populație, sunt de origine străină, conform datelor furnizate de Istat. Dintre aceștia, comunitatea românească este cea mai numeroasă, cu 1.932 de rezidenți, reprezentând 12,95% din totalul străinilor din oraș.
Primarul Paolo Pilotto a adresat un mesaj noilor cetățeni, subliniind importanța integrării și respectului reciproc:
„Ne așteptăm de la voi să munciți, să studiați, să vă bucurați de viața în acest oraș. Împărțim împreună drepturi și îndatoriri”.
Pe lângă familia Rusu, la ceremonie a participat și Shoriful Islam, originar din Bangladesh, care lucrează într-un atelier de mobilă din Monza. El, împreună cu soția și copiii lor, se întoarce anual în Bangladesh pentru a-și vizita familia, dar Monza este locul în care și-au construit viața.
De asemenea, Laurena Bullani, originară din Albania, și-a primit cetățenia italiană după 24 de ani de locuit în Italia.
Ea a venit împreună cu familia sa când avea doar 10 ani și a urmat studiile în domeniul modei și vestimentației în Monza. Soțul ei, Mirkel Hema, urmează să finalizeze procedurile pentru obținerea cetățeniei luna viitoare. La fel ca familia Rusu, și ei se întorc în Albania doar pentru vacanțe, dar viața lor este stabilită ferm în Italia.
Jostin Villon, un tânăr de 23 de ani originar din Ecuador, care locuiește în Monza din 2008, și-a exprimat recunoștința față de Italia pentru oportunitățile oferite:
„Sunt recunoscător Italiei pentru că mi-a permis să studiez și să îmi dezvolt pasiunea pentru muzică”. Studiază informatica cu profil muzical la Universitatea de Stat din Milano și lucrează part-time pentru a-și susține cheltuielile.
Monza, un oraș aflat într-o continuă schimbare demografică, reflectă realitatea unei comunități diverse și dinamice, cu imigranți veniți din întreaga lume care își construiesc noi vieți în Italia, integrându-se și contribuind la societatea locală.