Români din diaspora reveniți în țară cu aere de superioritate: „Ăștia din România tot proști au rămas. Ai vrut la mă-ta, în loc să mergem în Italia!”

Silviu Iliuță, scriitor și blogger din țara noastră, a povestit pe pagina sa de Facebook o întâmplare pe care a trăit-o pe autostrada Pitești-București și care ridică semne de întrebare cu privire la comportamentul șoferilor români, în special al celor din Diaspora, atunci când revin în țară.

Conducând la viteza legală și fiind limitat de o coloană de camioane, șoferul a fost surprins de un comportament agresiv din partea unui participant la trafic cu număr de Germania.

„Conduceam pe autostrada Pitești-București pe banda a doua, cu viteza maximă legală. Asfaltul prost, denivelări, cum e și pe A1, și pe A2, ca la noi. Eram în depășire lungă, coloana de camioane pe dreapta.

În spatele meu, un băiat cu număr de Germania îmi dădea flash-uri la greu. O dată, de două ori. De obicei mă dau la o parte. Las nebunii în durerea lor, dar de data asta nu am putut pentru că pe dreapta erau niște camioane cu pepeni.

Istețul s-a băgat în spatele meu, la un metru și a început să claxoneze. Era absolut turbat, cum rar mi-a fost dat să văd. Agresiv, extrem de agresiv. Când am putut i-am făcut loc”, a scris în postarea sa Silviu Iliuță.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Interacțiunea a culminat la o benzinărie, unde s-a descoperit că agresorul era un român stabilit în Germania, care călătorea împreună cu familia sa.

Mai mult decât comportamentul periculos în trafic, cel din urmă a avut și o atitudine disprețuitoare față de conaționalii săi, referindu-se la românii rămași în țară ca la niște „proști”:

„Era un băiat cam la 40 de ani, muncitor pe Germanika, cu soție și doi copii în mașină” – continuă să povestească Silviu Iliuță. „L-am întrebat calm:

-Nu vă supărați, de ce procedați așa? Nu aveam unde să mă bag, nu ați păstrat distanța, șoseaua era proastă. Dacă eram începător, mă panicam și probabil că făceam accident.

Nu mi-a răspuns, nu meritam atâta onoare din partea lui. S-a uitat la nevastă-sa și a spus:

-Ăștia din România tot proști au rămas. Ai vrut la mă-ta, în loc să mergem în Italia!

Fiind în fața lui la coadă l-am întrebat dacă o să urle până mă dau la o parte sau vrea să îl las în față. Nevasta-sa a răspuns:

-Tot țărani proști ați rămas ăștia din țară, nici dracu nu vă mai deșteaptă!”

Astfel de atitudini fac să apară întrebări precum: De ce unii români care trăiesc în țări dezvoltate par să uite standardele și valorile atunci când revin în țara natală?

Deși multe persoane din Diaspora se comportă exemplar, se pare că există o tendință a unor români, indiferent de locul în care trăiesc, de a fi agresivi la volan, mai ales pe autostrăzi.

Unele teorii sugerează că această agresivitate poate fi cauzată de frustrarea generată de diferențele dintre condițiile din străinătate și cele din România. Cu toate acestea, acest lucru nu poate justifica un comportament agresiv și periculos.

„Am prieteni în Diaspora, o grămadă. Ba chiar cred că și eu o să ajung pe acolo într-o zi. Știu că mulși nu s-ar comporta niciodată ca gibonii. Niciodată!

Ce am pășit azi, am pățit în trafic cu multi șoferi din România. La fiecare drum pe autostradă! Dar am și eu o umilă întrebare pentru mulți dintre ăștia care se poartă așa: ce pățiți fraților când ajungeți în țară?

De la multi români care trăiesc acasă nu am pretenții, nu sunt pedepsiți cum trebuie de lege, nu știu de frica Poliției, atât pot. Dar cei care vin din civilizație… Ce vă face să uitați regulile din țara în care trăiți?

De ce acolo vă purtați normal, iar aici altfel? E aerul de vină, o luați razna când ajungeți la graniță? Vă spală cineva creierul, uitați brusc ce înseamnă civilizație și vă manifestați ca mârlanii care n-au ieșit în viața lor din satul natal?

De ce vă purtați ca mulți români de aici? De ce fac românii asta, de ce sunt atât de agresivi? Din Diaspora sau nu…”, a mai adăugat șoferul șicanat în trafic.

Agresivitatea în trafic este o problemă globală, dar în România aceasta pare a fi mai pronunțată. Lipsa unei legislații stricte sau o cultură a nerespectării regulilor pot contribui la acest fenomen.

Concluzia este că, indiferent de locul de proveniență sau de reședință, respectul și responsabilitatea în trafic sunt esențiale.

Este important ca toți să reflecteze asupra comportamentului lor și să caute soluții pentru a promova un trafic sigur și civilizat.

Acest articol nu urmărește să generalizeze sau să critice Diaspora, ci doar să prezinte o observație bazată pe o experiență singulară.

„Îi rog pe cei care nu înțeleg postarea și o iau ca pe o jignire a Diasporei să mai citească o data sau de câte ori e nevoie. Până înțeleg!”, a avertizat autorul postării.

Distribuie acest articol