Români din Italia mobilizați de un preot ortodox pentru a ajuta o maternitate din România. „Au dat dovadă de omenie creştinii de diferite confesiuni”

Creștinii români dintr-o parohie ortodoxă din Italia și nu numai, s-au mobilizat de curând în cadrul unui proiect social organizat de un preot român pentru a dota cu aparatură electrocasnică o secție de Neonatologie din România.

Preotul Sabin Foca de la parohia ortodoxă din localitatea italiană Bibbiena

Potrivit ziarului Adevărul, un tânăr preot originar din județul Neamț, Sabin Foca, ce conduce parohia ortodoxă „Sf. Irineu de Simium” din localitatea italiană Bibbiena, provincia Arezzo, a făcut un cadou în aceste zile proaspetelor mămici din maternitatea Spitalului Județean Neamț. Cu ajutorul creștinilor români din Italia, de diferite confesiuni, părintele Foca a reușit să doneze câte un frigider pentru fiecare salon din secția Neonatologie a spitalului, donație pe care a prezentat-o marți, 11 decembrie.

Frigidere donate de preotul Sabin Foca maternității din Iași. Sursa foto: Adevărul.ro

„Am încercat şi am şi reuşit să mobilizez pe toţi creştinii din parohia din Italia, pentru a se uni într-un proiect social destinat celor mai mici dintre semenii noştri, respectiv copiii din Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean Neamt. Au dat dovadă de omenie creştinii de diferite confesiuni: ortodocşi, romano-catolici, protestanţi. Le mulţumesc celor care au donat mult din puţinul lor, sau puţin din multul lor. Prin gesturile lor, toţi cei care s-au implicat s-au asemănat păstorilor din Bethleemul Iudeii care acum mai bine de 2000 de ani, L-au întâmpinat pe Pruncul Isus”, a declarat preotul pentru sursa citată.

În cadrul aceluiași proiect inițiat de preotul român, proiect denumit „A venit și aici Crăciunul”, au fost cumpărate și scutece din bumbac pentru nou-născuții din spitalul județean Neamț. De asemenea, preotul Sabin Foca a ținut și o slujbă pe holul secției Neonatologie alături de preotul Ștefan Apetroaei de la Biserica „Sfântul Spiridon” din cadrul spitalului. După slujbă, preotul Foca a mers în fiecare salon și a împărțit binecuvântări și iconițe proaspetelor mămici.

Preotul Foca și proaspetele mămici din spitalul județean Neamț. Sursa foto: Adevărul.ro

„Sunt de mare ajutor aceste frigidere, mai ales că multe mămici sunt nevoite să rămână pentru mai mult timp aici şi trebuie să-şi păstreze alimentele în siguranţă. Le mulţumim tuturor oamenilor care au donat cu inimă bună şi s-au gândit şi la alţii. Este un dar binevenit pentru mămicile noastre şi pentru copilaşii lor, mai ales că avem prematurii care trebuie să rămână o perioadă mai lungă în secţie până pot fi externaţi”, a declarat şeful secţiei Neonatologie, doctor Ana Maria Nechifor. În momentul de față, în această secție sunt prezenți 5 copii născuți prematur, ținuți la terapie intensivă. Circa 16 copii născuți înainte de termen au nevoie de îngrijiri, în medie, în fiecare lună, în cadrul acestei secții.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Preotul Sabin Foca are 31 de ani şi este originar din Piatra Neamţ. El a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi este preot la Episcopia Ortodoxă Română a Italiei din ianuarie 2017.

@rotalianul