Români exploatați în Italia: 25 de euro pentru 8 ore de muncă în agricultură

O anchetă a procurorilor din Bari (Puglia) a scos la iveală condițiile de exploatare în care lucrau 9 muncitori, printre care și cetățeni români, plătiți numai cu 25 de euro pentru opt ore de muncă în agricultură. Inițial, lucrătorii au depus o plângere împotriva angajatorului, după care autoritățile au demarat cercetările.

Cei nouă muncitori agricoli, femei și bărbați cu vârste cuprinse între 23 și 44 de ani, sunt originari din România, Senegal, Gambia și Somalia. Ei lucrau în zona rurală a orașului Bari, la recoltat fenicul, varză și cartofi. Aveau contract de muncă part-time, dar lucrau 8 ore pe zi sau chiar mai mult. Pentru o zi normală de lucru primeau o plată de 25 de euro (3,12 euro/oră), iar când orarul se prelungea primeau 5 euro în plus, relatează publicația Bitonto Live.

Doi dintre ei locuiau în condiții de trai indecente: „Locuiam într-o cameră fără baie și fără apă. Pentru baie foloseam terenul din jur, în timp ce pentru apă mergeam cu bicicleta și umpleam bidoane de cinci litri de la o cișmea publică”, a povestit unul dintre muncitori.

Parchetul din Bari a adunat declarații, interceptări telefonice și imagini video care arată condițiile absolut nedemne” în care trăiau lucrătorii agricoli.

Salariul minim în agricultură este stabilit prin contractele provinciale de muncă (nu poate fi inferior celui stabilit prin contractul colectiv aplicabil la nivel național):

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • 874,65 euro – încadrare profesională area 3;
  • 1.173,06 euro – area 2;
  • 1.286,25 – area 1).

Vă recomandăm să vă informați asupra nivelului salariului minim existent în provincia în care urmează să vă desfășurați activitatea.

Programul de lucru normal pentru muncitorii agricoli este de 39 de ore/săptămână, 6 ore și jumătate/zi.