Români exploatați în Italia dau în judecată Mondo Convenienza: „Dacă nu vă convine, întoarceți-vă în țară la voi”

Opt muncitori de la compania de distribuție de mobilă Mondo Convenienza, din Italia, au denunțat condițiile grele de muncă în care erau obligați să lucreze și au dat în judecată unitatea: „Fără pauză de prânz, fără concediu sau alte zile libere, altfel vă concediez”, li se spunea lucrătorilor care denunță și alte expresii pronunțate împotriva muncitorilor români, precum: „Dacă nu vă convine, întoarceți-vă în țară la voi”.

Conform publicației La Repubblica, muncitorii se plâng că transportau și asamblau mobilierul în schimburi istovitoare și epuizante, nu aveau pauză de prânz și uneori nici măcar o zi liberă pe săptămână, iar dacă își cereau drepturile erau amenințați cu concedierea. Aceasta este situația descrisă în opt plângeri care au fost prezentate de foști muncitori care au lucrat în numele Mondo Convenienza, marea fabrică de mobilă din Settimo Torinese. Unii dintre ei au intentat deja un proces civil, pentru a obține dreptate în fața justiției. Toți descriu o situație care prezintă probleme cunoscute deja și în alte puncte de vânzare din Italia, atât de multe încât a fost creat și un grup pe Facebook, numit „Mondo Sofferenza”, unde lucrătorii se plâng de condițiile grele de muncă la care supuși.

Asistați de avocata Caterina Biafora, lucrătorii exploatați au scris în declarațiile lor condițiile grele în care au lucrat. În mod oficial ei au fost angajați de Tsl Service, o companie tip cooperativă, care se ocupă cu transportul, livrarea și asamblarea mobilierului, în numele MC Service, compania specializată în distribuția de accesorii de mobilier.

„Zilele de lucru începeau la ora 6:00 dimineața și nu se încheiau niciodată înainte de 19, iar de multe ori se lucra până la ora 22:00”, au declarat muncitorii. „Nu aveam pauză de prânz, lucram de luni până sâmbătă, timp de cel puțin 13 ore pe zi. S-a întâmplat ca în unele perioade, timp de câte 3 luni, când aveam comenzi multe, să lucrăm și duminica, ajungând la 91 de ore lucrate pe săptămână. Nu era posibil să ceri liber, concediu de odihnă sau să lipsești dacă te-ai îmbolnăvit, altfel erai amenințat cu concedierea imediată”.

De asemenea, lucrătorii mai spun că de foarte multe ori erau detașați la alte depozite decât cele la care lucrau, precum Genova sau San Giuliano Milanese, și trebuiau să se trezească mult mai devreme ca să poată fi prezenți acolo la ora șase de din zorii zilei. Erau anunțați numai cu o seară înainte de acest fapt, după o altă zi obositoare de muncă, „epuizantă și interminabilă”. Fraza pe care o auzeau dacă se hazardau să se răzvrătească era: „Dacă nu vă convine, acolo e ușa!” Însă, în declarații, muncitorii români denunță și fraze de genul: „Dacă nu vă convine, întoarceți-vă în țară la voi.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Față de orele lucrate, plățile primite de muncitori nu erau deloc corespunzătoare, dar din necesitatea de a duce acasă un salariu, pentru a-și putea întreține familiile, mulți au tăcut și au acceptat de voie, de nevoie, condițiile impuse de angajator. Au rezistat până când au început să aibă probleme de sănătate, atât fizice, cât și psihologice, precum stresul și anxietatea.

Marți, 2 februarie, este programată o audiere în fața Judecătorului Muncii.

Mondo Convenienza este un lanț italian de distribuție pe scară largă de mobilă și accesorii de mobilier, controlat de Mondo Convenienza Holding S.p.A. al familiei Carosi, cu sediul social la Roma.

Mondo Convenienza avea o rețea de 39 de puncte de vânzare în anul 2017, în Abruzzo, Campania, Emilia-Romagna, Lazio, Lombardia, Piemont, Puglia, Sardinia, Sicilia, Toscana, Umbria și Veneto. Compania este specializată în vânzarea de mobilier și accesorii de mobilier la prețuri scăzute și este a doua în Italia la numărul de vânzări după multinaționala suedeză IKEA. În anul 2016 a realizat o cifră de afaceri de peste 1 miliard de euro (față de 370 de milioane de euro în 2007).