Concert în Italia cu Cipriana Smărăndescu, cea mai cunoscută interpretă la clavecin din Europa

Pentru prima dată în absolut orașul Sassari din Italia se va bucura de prezența celei mai cunoscute interprete la clavecin din Europa, românca Cipriana Smărăndescu, care va fi protagonista celei de-a patra întâlniri din cadrul Primului Festival Internațional de Muzică Antică „Note atemporale”, organizat de Asociația muzicală „Dolci Accenti”.

Cipriana Smărăndescu va participa între 24 și 26 octombrie la un mastercalss dedicat unui număr de 30 de studenți de la Liceul muzical „A. Azuni” din Sassari și Conservatoriile din Sassari și Cagliari și un la concert intitulat „Non solo Bach” programat sâmbătă, 26 octombrie, la ora 20.30, în Biserica Madonna del Rosario din Sassari.

Cipriana Smărăndescu a început să studieze muzica la 4 ani şi jumătate. A obţinut o diplomă de master, mai întâi în muzicologie, iar apoi în clavecin, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (cu Ogneanca Lefterescu) şi la Conservatorul din Vicenza, Italia (cu Patrizia Marisaldi).

Este câştigătoarea mai multor concursuri internaţionale de clavecin, susţinând peste 400 de concerte în Italia, România, Spania, Franţa, Elveţia, Austria, Germania şi Olanda.

Membru fondator al ansamblului baroc Aliusmodum, a colaborat cu solişti precum baritonul Furio Zanasi, violoniştii Mauro Lopes Ferreira şi Riccardo Minasi. A realizat înregistrări pentru Radiodifuziunea Română, Radio Vaticana, RAI-Radio3, Sarx Records, Aliusmodum Records, Continuo Records. Ca solistă, a înregistrat două CD-uri: J. S. Bach – Inventioni, sinfonie & sei piccoli preludi (2009) şi Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach (2015).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În prezent predă la „Teatro de l’Ascolto” din Roma și ține anual masterclass-uri de înalt nivel. Este deseori invitată ca membru al juriului în competiții internaționale de clavecin.

@rotalianul