Români în Italia, denunțarea problemelor la locul de muncă se poate face completând o cerere în limba română

Lucrătorii români din Italia care întâmpină dificultăți în derularea raporturilor de muncă pot sesiza acest lucru și solicita o intervenție din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă competent pentru regiunea în care lucrează, prin completarea unei cereri disponibile și în limba română, urmare a demersurilor Ambasadei României în Italia, se anunță pe pagina Facebook a instituției diplomatice.

Formularul disponibil atât în limba italiană, cât și în limba română poate fi descărcat/completat accesând următorul link:

https://www.ispettorato.gov.it/it-it/strumenti-e-servizi/Modulistica/Documents/Richiesta%20di%20intervento%20ispettivo/INL%2031%20%20Modulo%20in%20romeno.%20Cerere%20pentru%20efectuare%20control.pdf

Inspectoratul Teritorial de Muncă din Italia este un organ de specialitate al administrației publice centrale. Instituţia are personalitate juridică şi îndeplineşte funcţia de autoritate de stat, prin care asigură exercitarea controlului în domeniile relaţiilor, securităţii şi sănătăţii în muncă. Cu alte cuvinte, este structura publică care protejează drepturile lucrătorului.

Dacă aveți un contract de muncă, dar angajatorul nu vă plătește salariul sau vă plătește doar o parte, dacă a omis plata contribuțiilor la INPS sau nu respectă orarul de lucru indicat în contract, dacă efectuează rețineri salariale mai mari decât cele datorate. De asemenea, dacă sunteți victima hărțuirii sau dacă nu aveți un contract de muncă și prin urmare sunteți nevoit să lucrați „la negru”, în toate aceste cazuri aveți posibilitatea să contactați un oficiu al Inspectoratului Muncii – care are sarcina de a verifica mai întâi de toate corectitudinea comportamentului angajatorului față de dumneavoastră, dacă acesta vă respectă sau nu drepturile care vă revin conform legii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru a solicita o verificare de acest fel trebuie să depuneți o plângere la Inspectoratul Teritorial al Muncii din zona în care locuiți sau lucrați. Plângerea poate fi prezentată și la Garda Financiară.

Sediile teritoriale ale Inspectoratului Teritorial de Muncă cu adresele și numerele de telefon aferente le puteți accesa aici: ispettorato.gov.it/it-it/il-ministero/Uffici-periferici-e-territoriali/Pagine/default.aspx.

Distribuie acest articol