Români în străinătate: Tu te mai întorci acasă?

„Tu te mai întorci acasă?” O întrebare pe care am pus-o în repetate rânduri cititorilor noștri în aceste vremuri de peregrinare românească. O întrebare la care răspunsurile sunt diferite, emigrarea este privită de unii ca o oportunitate temporară, pe când alții au decis că va fi soluția finală pentru o viață mai bună. Nu se vor mai întoarce, chiar dacă în suflet vor purta mereu amintirea locurilor natale și nostalgia dorului de casă.

Dacă se mai întoarce sau nu în România ne-a scris și o româncă emigrată de mulți ani de zile în sudul Italiei unde trăiește alături de familie:

«Să mă întorc în România?
Nu știu încă să răspund la această întrebare, pentru că știu din propria-mi experiență că nimic nu e veșnic și nimic nu e bătut în cuie. În momentul ăsta, acum de față, aș răspunde că nu, deși nu se știe niciodată.

De ce nu m-aș întoarce niciodată în România? Motivele sunt multe.
Imaginați-vă un român care se întoarce din străinătate la fel de sărac cum a plecat din țară. Ar fi de râsul lumii! De ce sărac, cum de ce nu și-a construit și el palate la fel ca ceilalți? Poate pentru că viața i-a dat mai mult „fir de tors” decât altora, poate pentru că a avut nenumărate probleme…

Imaginați-vă pe cineva care se întoarce din străinătate suferind, bolnav, cu o cartelă clinică din altă țară și care are nevoie de controale medicale și rețete pentru medicamente de ordinul zecilor de mii de euro. Se prezintă la un spital de provincie din România specificând că dacă i se întrerupe tratamentul  ar muri. Nu vreau să fac scenarii, dar în cazul cel mai fericit va fi plimbat de la un ghișeu la altul pentru mult timp, iar în cel mai pesimist i se va râde în față si i se va spune: „Bun venit în România dar medicamentele astea… nu le avem!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Să ne imaginăm pe cineva care nu mai are rude în România, cu bătrânețea ce bate la ușă și cu speranța unei pensii încă îndepărtate, ce oportunități de trai i se oferă în România? Probabil că va îngroșa rândurile asistaților sociali de care țara este deja plină.

Cam așa mă prezint eu la ora actuală, așadar, nu cred că întoarcerea în România este o soluție pentru mine. Ce-mi doresc cu adevărat? Să trăiesc acolo unde cred eu că mă simt acasă. Iar pentru mine, acum, „acasă” înseamnă Italia.

Să nu credeți că nu mi-e dor de țara mea.
Mi-e dor să merg desculță prin iarba înrourată a poienilor.
Mi-e dor de liniștea unei dimineți de vară.
Mi-e dor de mirosurile amestecate dintr-un sătuc din Moldova.
Mi-e dor să fac mâncare la plita cu lemne, sau să coc pâinea în sobă.
Mi-e dor de tot ce reprezintă România din amintirile mele.
Dar încă nu e momentul să mă întorc și nu știu dacă voi apuca să o mai fac vreodată.»

Tanța Stroia – Străin printre străini

Tu te mai întorci acasă? De ce da? De ce nu? Așteptăm răspunsul tău prin mesaj pe pagina noastră de Facebook Rotalianul – Revista românului din Italia sau prin email la: contact@rotalianul.com

Distribuie acest articol