Român întors din Italia amendat cu 20.000 de lei pentru că nu a respectat izolarea la domiciliu. Sancționate mai multe persoane

Două persoane din județul Neamț au fost sancționate, ieri, 5 martie, dintre care una cu amenda maximă, de 20.000 lei, pentru că au ieșit din case în timpul perioadei de izolare, precizează Știri Neamț. Astăzi a fost amendată și o persoană din Botoșani.

Sancțiunea prevăzută în cazul nerespectării condițiilor de izolare la domiciliu este plata unei amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice, informează reprezentanții Prefecturii Neamț.

„S-a aplicat sancțiunea maximă în cazul unui cetățean din localitatea Oglinzi, județul Neamț” – au mai transmis, în informare, reprezentanții Prefecturii.

Sesizarea a fost verificată de inspectorii sanitari care au mers la fața locului și au constatat că cele două persoane au încălcat normele în vigoare privind prevenirea și combaterea bolilor transmisibile. Mai exact, s-a constatat că cele două persoane au încălcat legea prevăzută de HG 857/2011 actualizată: „nerespectarea de către persoane fizice, suspecți și convalescenți de boli transmisibile, contacți și purtători sănătoși de germeni patogeni, precum și de către persoane juridice a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii și combaterii bolilor transmisibile”.

Direcția de Sănătate Publică Neamț face o anchetă epidemiologică pentru a stabili cu câte persoane au intrat în contact de ieri până azi cei doi nemțeni care nu au respectat condițiile izolării la domicilii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Botoșani

Direcția de Sănătate Publică Botoșani, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani, a sancționat, astăzi, contravențional cu amendă de 10.000 de lei o persoană care nu a respectat condiția autoizolării la domiciliu, părăsind locuința în repetate rânduri, informează Agerpres.

Blaj

O femeie din localitatea Blaj, județul Alba, a fost identificată pe stradă, cu toate că ar fi trebuit să stea în izolare la domiciliu timp de 14 zile, după ce s-a întors în țară din regiunea italiană Veneto afectată de coronavirus. Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Alba au amendat persoana cu 10.000 de lei, specifică Antena 1.

Brăila

Și o persoană din Brăila a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu a rămas izolată la domiciliu după ce a venit dintr-o ţară cu focare de coronavirus, scrie România Actualități.

Galați

O situaţie similară a fost semnalată şi la Galaţi: „O persoană care se întorsese la Galaţi din Lombardia pe 28 februarie a fost amendată cu 10.000 de lei, după ce medicii epidemiologi, împreună cu poliţiştii gălăţeni, au constatat că acesta nu a respectat condiţiile de a rămâne la domiciliu în autoizolare”, a precizat corespondentul de la sursa citată mai sus.

- Continuarea după publicitate -

Persoana amendată este un bărbat, acesta fiind recalcitrant încă de când a fost informat telefonic de medicii DSP Galaţi că trebuie să rămână în autoizolare la domiciliu împreună cu familia formată din alte trei persoane.

La controlul efectuat de medicii DSP şi de poliţişti, la domiciliul bărbatului au fost găsite doar cele trei persoane, membrii familiei, însă nu şi bărbatul, motiv pentru care s-a întocmit un proces verbal pentru aplicarea unei sancţiuni de 10 mii de lei pe numele acestuia.

Surse neoficiale susţin că bărbatul a şi plecat înapoi din ţară în Italia, la scurt timp după ce a venit acasă în Galaţi, nemulţumit de faptul că trebuie să rămână 14 zile în autoizolare la domiciliu.

Cu toate că la nivel național există doar câteva cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, autoritățile sunt în continuă alertă.

@rotalianul