Români la Chieri – Torino: „Tradițiile strămoșești trebuie transmise copiilor noștri oriunde în lume ne-am afla”

Comunitate românească din Chieri, localitate italiană din imediata vecinătate a orașului Torino, a organizat prin intermediul asociației socio-culturale „OVIDIO”, două evenimente destinate tuturor locuitorilor acestei localități unde românii trăiesc și muncesc, integrați pe deplin în societatea din care fac parte.

Președinta Iulia Boroianu Ziella, care trăiește la Chieri din anul 1974, a declarat pentru Torino Oggi că „este foarte important ca noi să ne păstrăm și să transmitem tradițiile noastre strămoșești generațiilor tinere. Să ne îmbrăcăm costumele naționale pentru a le arăta tuturor portul nostru popular, să cântăm și să dansăm, copiii noștri să facă în preajma sărbătorilor aceleași jocuri pe care le făceam și noi la rândul nostru când eram copii. Acesta este unul dintre numeroasele obiective ale Asociației Culturale și Sociale italo-române „Ovidio Onlus”, prima asociație românească născută în Piemonte, în luna iulie 2003, cu sprijinul lui Michele Moretti, fost consul onorific al României la Torino.”

Români la Chieri, Torino. Foto: Torino Oggi

Sâmbătă, 15 decembrie, la sediul asociației a avut loc serbarea copiilor care participă la cursurile de limba română aparținând mai multor școli din Chieri. Lor li s-au adăugat femei românce, membre din asociație, care sub conducerea Mirelei Bogdăneanu au recitat poezii patriotice, în vederea marcării anului centenar român. În prezența părinților și a altor familii de români și de italieni, corul format din copii și adulți a interpretat celebrele colinde de Crăciun și alte melodii cu temă istorică. Au atras atenția publicului costumele tradiționale specifice din diferite zone ale României îmbrăcate de participanți, multe dintre ele fiind foarte vechi, moștenite de la înaintași.

Duminică, pe 16 decembrie, începând cu ora 15:30 străzile din centru orașului Chieri au fost „invadate” de o grup colorat, format din români mari și mici, împodobiți cu costume și măști tradiționale. Nu au lipsit datinile strămoșești, dansul ursului și al caprei. Costumele populare i-au impresionat pe locuitorii din Chieri care i-au fotografiat și filmat pe românii noștri.

Români la Chieri, Torino. Foto: Torino Oggi

Pe lângă membrii asociației Ovidio, la paradă au participat și alte grupuri tradiționale românești binecunoscute în această regiune a Italiei. Dansatorii de la Borgaro ai asociației culturale Dacia îmbrăcați în costume tradiționale au avut un rol important la desfășurarea evenimentului. Grupul „Datina” din Torino a venit cu dansul căluților iar Grupul „De la batrâni cetire”, tot din Torino, sub coregrafia lui Clement Doboș, a interpretat dansul ursului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Români la Chieri, Torino. Foto: Torino Oggi

Parada costumelor populare și a datinilor românești a pornit de la sediul central al asociației din Via San Filippo și a ajuns la Piazza Cavour, cu muzică, dansuri și voie bună, apoi au revenit pentru a continua petrecerea cu un bufet oferit tuturor celor prezenți.