Români arestați și birouri CAF anchetate în Italia într-o escrocherie de aproape 15 milioane de euro

Alți cinci români au fost arestați miercuri, 16 martie, la Milano, după ce s-a constatat, în cadrul unei ample anchete desfășurate de inspectorii Gărzii Financiare, că au colaborat cu birouri CAF (Centre de asistență fiscală) pentru a primi venitul de cetățenie pentru mii de persoane de naționalitate română care nu au pus niciodată piciorul în Italia.

Românii sunt acuzați de înșelăciune calificată împotriva statului, asociere infracțională și extorcare pentru un prejudiciu de aproape 15 milioane de euro.

În cadrul anchetei au fost făcute în total 17 arestări preventive împotriva membrilor unei rețele care viza extorcarea și obținerea în mod ilegal de plăți publice.

Dumitru Șerban, Violeta Mihai, Marin Chițu, Adrian Tănase și Ionuț Lepădat au fost arestați miercuri, iar Serena Rizzi, angajata unui birou CAF gestionat de firma Nova Servizi, a fost declarată în arest la domiciliu, informează Il Giorno. Românii au prezentat la CAF mii de cereri pentru ajutoare sociale ale unor persoane care de fapt nu au fost niciodată în Italia.

„Nu mai pot să țin pasul cu chestiile voastre, sunteți prea mulți”, a fost mesajul transmis de Serena Rizzi către Carmen Stoican, anul trecut, pe 3 martie. „Dacă nu-mi dai 150 de euro nu mai pot face nimic.” „Nu în fața CAF-ului, nu doar pentru că nu vreau să fiu prinsă, ci pentru că astăzi am avut carabinierii toată ziua la birou”, acestea fiind alte mesaje pe care italianca le-a transmis româncei pe WhatsApp.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O întreagă rețea infracțională care cu ajutorul firmei Nova Servizi, Patronato Sias și CAF „Movimento Cristiano Lavoratori” a făcut posibilă depunerea la INPS a aproximativ 6.200 de cereri pentru venitul de cetățenie (RdC) și venitul de urgență (REM) fără a îndeplini cerințele stabilite de lege, cu un prejudiciu adus autorităților fiscale de peste 14,6 milioane euro, egal cu subvențiile primite în mod necuvenit până la revocarea acestora.

Frauda a fost descoperită când s-a aflat că foarte multe persoane, beneficiare de ajutor social, erau aproape toate rezidente pe câteva străzi din cartierul San Siro. Reședințele erau de fapt inventate, persoanele respective nu au locuit niciodată în Italia.

„După o acțiune a autorităților din data de 18 mai 2021, suspecții „au continuat să acționeze netulburați apelând la alte CAF/Patronati – a subliniat magistratul Teresa De Pascale în ordinul de arest preventiv – întrucât activitățile polițienești nu au avut niciun efect disuasiv. Activitățile penale nu au încetat niciodată și sunt încă în desfășurare, ținând cont de faptul că mulți indivizi nu au fost identificați”.