“România e acolo unde sunt români, nu doar între granițele țării” – manifest prezentat la Bruxelles de către europarlamentarul Cătălin Ivan

Europarlamentarul român Cătălin Ivan a lansat la Bruxelles, împreună cu Consiliul Românilor de Pretutindeni și cu Comunitatea virtuală a românilor din Belgia, un manifest prin care a propus o nouă abordare față de diaspora românească, inițiativă cuprinsă într-un document ce conține mai multe direcții de acțiune, informează Agerpres.

În documentul prezentat, Cătălin Ivan consideră că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, care dispune de un buget destinat proiectelor culturale, ar trebui să aibă o relație permanentă cu comunitățile de români și alte ministere la rândul lor ar trebui de asemenea să mențină relații cu ministerele similare din statele unde sunt comunități de români pentru a se asigura un schimb de informații în timp real, astfel încât „statul român să poată reacționa în timp real acolo unde apar probleme și românii să se simtă reprezentați și în niciun caz abandonați”.

În cadrul dezbaterii s-a evidențiat faptul că problema sclaviei moderne nu este nouă, ea fiind în prezent doar adusă în prim-plan de relatările despre situația româncelor care lucrează în sudul Italiei, lucrătorii sezonieri români fiind afectați de acest fenomen încă de dinaintea intrării României în UE, iar legislația europeană este în continuare insuficientă la acest capitol.

„Pentru ca noi să fim demni, trebuie să avem garanția că drepturile noastre ne sunt respectate oriunde în Europa, că suntem cetățeni europeni, nu de mâna a doua”, a subliniat Cătălin Ivan, menționând în acest context că statul român trebuie să fie mult mai implicat în lupta împotriva traficului de ființe umane și a sclaviei moderne. „Drepturile românilor în comunitățile de destinație trebuie apărate printr-un efort susținut al autorităților românești, atât diplomatic, cât și administrativ”.

O nemulțumire exprimată în timpul dezbaterii de către reprezentanții comunităților românești este legată de serviciile consulare, românii din unele regiuni fiind nevoiți să parcurgă distanțe mari până la un consulat. O soluție avansată în documentul prezentat este ca românii din afara țării „să aibă acces la aceleași servicii online, să beneficieze de un contact facil, în timp real, cu instituțiile statului, să obțină informații și să poată transmite solicitări”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Trebuie să ne preocupăm de ceea ce înseamnă România în Europa”

„Trăim într-o Românie dezbinată. Tot aud de România de la țară sau România de la oraș. De România din Ardeal și România din Moldova, sau chiar din sud, de românii de afară care ar trebui să aibă doar unele drepturi, nu toate, de românii care-i votează pe unii și românii care-i votează pe alții. E o singură țară (…) Dacă nu avem o abordare unitară nu vom reuși să facem nimic”, a conchis eurodeputatul Cătălin Ivan și a subliniat că acest document se dorește a fi un semnal puternic pentru o „Românie demnă în Europa” și o „Românie a românilor, acolo unde sunt români, nu doar între granițele țării”.

Distribuie acest articol