România – Anual, 700 de fete devin mame înaintea vârstei de 15 ani

Raportul „Copilării furate”, lansat de organizația Salvați Copiii cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, arată că milioane de copii din întreaga lume şi-au sfârşit copilăria mult mai devreme decât trebuia, din cauze cum ar fi: violenţa extremă, efecte nefaste la căsătoriile şi sarcinile timpurii, exploatarea prin muncă, sănătatea precară şi lipsa accesului la educaţie, informează news.ro.

În România, lipsa accesului la îngrijiri şi educaţie pentru sănătatea sexuală şi a reproducerii, a avut ca efect creșterea ratei nașterilor în rândul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, România înregistrând anual 34 de naşteri la 1.000 de adolescente. Conform raportului citat mai sus, doar două state europene se clasează în urma României, Bulgaria cu 36 și Georgia cu 38 de nașteri la 1000 de adolescente.

„Este un semnal de alarmă faptul că România se confruntă cu un număr mai mare de naşteri în adolescenţă decât state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3), Mauritius (28,3)”, constată Salvaţi Copiii.

În plus, datele Eurostat (2015) arată că, în Uniunea Europeană, România înregistrează cel mai mare număr de naşteri cu mame între 10 şi 17 ani (9,282 de naşteri, adică 4,7% din totalul naşterilor din 2015, din care 676 erau minore între 10 şi 14 ani). Această situaţie a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale şi culturale să atragă atenţia Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naţionale pentru a asigura accesul la educaţie sexuală şi consiliere privind sănătatea reproductivă pentru tinerele şi adolescentele din ţară.

Una din 15 fete cu vârste între 15 şi 19 ani se căsătoreşte

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Căsătoria înainte de vârsta de 18 ani reprezintă o încălcare a drepturilor copiilor şi este ilegală într-un număr tot mai mare de ţări. Căsătoria timpurie are consecinţe devastatoare pentru viaţa unei fete, a cărei copilărie se termină mult prea curând, prin intrarea forţată în perioada de maturitate şi maternitate, înainte de a fi pregătită din punct de vedere fizic şi mental. Ele se simt adesea lipsite de putere şi sunt private de dreptul la sănătate, educaţie şi siguranţă. Căsătoria timpurie îi afectează, de asemenea, şi pe băieţi, însă într-o măsură mult mai redusă decât în cazul fetelor”, notează “Salvaţi Copiii”.

În privinţa acestui indicator, România nu a ieşit din zona de risc, deşi legislaţia permite căsătoria doar între majori, copiilor mai mari de 16 ani fiindu-le permisă doar în cazuri excepţionale în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui şi cu autorizarea din partea instanţei de tutelă.

Astfel, în România, 6,7% dintre adolescenţii cu vârsta între 15 şi 19 ani s-au căsătorit. Doar Moldova (9,9%), Rusia (7,5%), Ucraina (6,4%), Albania (6,5), Belarus (7,5%) şi Bulgaria (8,4%) înregistrează valori apropiate.

În fiecare an, 2000 de copii mor înainte de a împlini 5 ani, iar majoritatea deceselor ar putea fi prevenite

România se numără printre ţările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub cinci ani (11,1 la o mie de naşteri), doar Moldova şi Albania având rate mai ridicate.

“Lipsa unei acoperiri cu servicii medicale universale, precum şi lipsa unei alimentaţii suficiente şi o calitate slabă a apei potabile îi expun pe cei mai dezavantajaţi copii la un risc foarte ridicat de deces”, consemnează organizaţia.

În România, un copil din 2 se află în risc de sărăcie sau de excluziune socială; 282.000 de copii nu frecventează şcoala.

„La indicatorul abandon şcolar în ciclul primar şi gimnazial, România rămâne printre ţările care se confruntă în mod serios cu această problemă, cu un procent de 12,1, considerat ca fiind scăzut prin raportarea la situaţia globală, însă îngrijorător la nivel european. Continuând comparaţia cu statele europene, România este depăşită doar de Moldova (17,9%) şi Macedonia (13,1)”, anunță Salvați Copiii.

Organizația Salvaţi Copiii cere guvernelor să se asigure că niciun copil nu moare din cauze prevenibile sau tratabile, nu este supus violenţei extreme, nu este privat de viitorul său ca rezultat al malnutriţiei, căsătoriei timpurii sau forţate, sarcinii timpurii sau muncii forţate şi că toţi copiii au acces la educaţie de calitate.

Distribuie acest articol