România are nevoie de 300.000 de imigranți pentru a acoperi locurile de muncă pe care românii nu vor să le mai accepte

Directorul unei firme din România susține că țara noastră are nevoie de 300.000 de muncitori străini pentru a combate deficitul de forță de muncă din țară.

Andrei Cionca, director general la Impetum Group, este primul lider de elită din România care vine cu aceste cifre.

„Criza forţei de muncă vine din două zone. Avem o lipsă acută de forţă de muncă calificată şi avem joburi pe care românii nu le vor şi pe care nu are cine sa le facă.

Cele două crize se suprapun, aşa cum se întâmpla acum multi ani în Vest şi pun presiune pe managerii români.

O primă nevoie a mediului de business românesc este de sprijin real din partea autorităţilor pentru a gestiona această criză a forţei de muncă”, a declarat Cionca.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Putem face asta atât prin resurse interne, crescând procentul din populaţia care este activă în câmpul muncii, pentru a ajunge la media europeană, 69% România versus 75% UE, cât şi prin relaxarea procedurilor de imigraţie pentru profesiile care nu sunt atractive pentru români, de la 100.000 permise de muncă anual la cel puţin 300.000”, a mai adăugat.

Conform unui studiu Confidex, care a evaluat încrederea managerilor români în economie, în primul semestru al acestui an, realizat chiar de Impetum Group, deficitul de forță de muncă este principala preocupare a directorilor din România pentru viitor.

Atragerea forței de muncă străine a devenit o soluție tot mai populară printre companiile locale pentru a-și compensa lipsa de forță de muncă locală, care s-a agravat recent.

Numărul lucrătorilor străini a crescut semnificativ în ultimii ani în țara noastră. Dacă în 2015 numărul maxim de lucrători nou-veniți din afara UE era limitat la 5.500, în 2019 a ajuns la 30.000, iar în 2022 și 2023 a fost stabilit la 100.000.

Majoritatea lucrătorilor străini care sosesc în România provin din țări precum Bangladesh, Nepal și Pakistan.