România: Guvernul României asigură transportatorii că li se va returna supraacciza dacă prețul la carburanți va crește

Uniunea Naționala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) transmite că Guvernul României a dat asigurări că prețul carburanților nu va crește după majorarea accizei dar, dacă va crește, supraaciza va fi rambursată transportatorilor, anunță reprezentanții UNTRR.

Într-o întâlnire între reprezentanții UNTRR și cei ai guvernului, mai exact prim-ministrul Mihai Tudose și Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, care a avut loc marți, 5 septembrie, 2017, la sediul Guvernului, s-a discutat pe tema majorării accizei la carburanți.

„UNTRR a solicitat Guvernului, prin intervențiile anterioare, să nu recurgă la supraimpozitarea unor bunuri de stricta necesitate, precum carburanții, măsura care ar conduce la falimentarea industriei de transport rutier, în condițiile în care un sfert din firmele de transport rutier înregistrează pierderi, iar marjele din industrie sunt reduse, în jurul a 1%. Totuși, în cazul operării majorării accizei la carburanți, reorientarea a 15% din carburantul alimentat în România anual spre alte țări nu va aduce niciun ban la bugetul de stat, iar o migrare mai mare de 15% va aduce în realitate pierderi la buget”, se arată în comunicatul UNTRR remis către Agerpres.

UNTRR a cerut astfel Guvernului să ia măsuri pentru a menține atractivitatea comercială a alimentării cu carburant în România, atât pentru transportatorii români cât și pentru cei străini, ideea fiind ca țara noastră să devină un centru de alimentare de carburant în zona Balcanilor.

România ar deveni în acest context mai competitivă iar statul român ar putea colecta mai mulți bani fără a mai fi necesară majorarea accizei la carburanți, spun transportatorii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Prim-ministrul și ministrul de Finanțe au dat asigurări că nu se vor înregistra creșteri de preț la carburanți începând cu 15 septembrie și 1 octombrie, în condițiile în care prețul petrolului va rămâne constant. Dacă se vor înregistra totuși majorări de preț după 15 septembrie și 1 octombrie, prim-ministrul a dat asigurări că este deschis pentru a relua rambursarea supraaccizei către transportatorii rutieri”, mai adăugă UNTRR în comunicat.

Reprezentanții Uniunii spun, de asemenea, că schema de rambursare a accizei suplimentare a funcționat cu dificultate în trecut iar transportatorii români care fac curse internaționale au decis să alimenteze în afara țării, în timp cei transportatorii străini în tranzit prin România au renunțat complet la alimentări în țara noastră. Transportatorii care efectuează curse naționale au alimentat și ei în țările din jur, atunci când au avut ocazia.

Ungaria a fost dată ca exemplu pozitiv de către transportatori în acest context, unde costul carburantului fără TVA 27% și acciza recuperabilă de 5,5 eurocenți era mai mic decât prețul similar din România, marele avantaj fiind dat de recuperarea facilă atât a TVA, cât și a accizei suplimentare.

Potrivit UNTRR, prevederile Directivei 96/2003 se aplică în alte 6 țări membre ale Uniunii Europene, unde există practica returnării accizelor la motorina pentru utilizatorii profesioniști, fără încadrarea acestei proceduri ca ajutor de stat.

„Statul nu cheltuie nimic din buget, ci îi restituie utilizatorului o parte din suma deja plătită de utilizator statului (doar pentru autovehiculele eligibile menționate la Art. 7 al Directivei), fără ca valoarea plătită de utilizator, considerând și rambursarea, să coboare sub pragul minim al accizei la nivel european”, spun transportatorii.

În 2017, în Ungaria, acciza ce putea fi recuperată era de 7 forinți/litru (0,02 euro/litru sau 20 euro/1000 litri), Spania 48 euro/1000 litri, Slovenia 96,05 euro/1000 litri, Italia 214 euro/1000 litri, Belgia 177 euro/1000 litri, Franța 114,2 euro/1000 litri pentru camioane și 154,2 euro/1000 litri pentru autocare.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, fondată în 1990, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 14.000 membri — operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfa și persoane.

Sursa: Agerpres