România, în situația Italiei de la începutul pandemiei de COVID-19. Spitalele sunt pline și sute de oameni mor zilnic

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră, a declarat joi, 7 octombrie, că România este în momentul de față în situația Italiei de la începutul pandemiei. „Avem sute de mii de persoane care nu au niciun grad de protecție. Fără respectarea regulilor de protecție și vaccinare, nu putem să câștigăm această luptă”, a transmis Valeriu Gheorghiță citat de G4media.

Italia era în primăvara anului 2020, ţara europeană cea mai grav afectată de COVID-19. Deficitul de paturi de spital şi de materiale medicale, în fața numărului mare de cazuri COVID-19, i-au pus pe medici în faţa unor alegeri etice extrem de dificile, confruntându-se cu situația în care trebuiau să decidă pe cine să salveze și pe cine nu.

„Nu ne poate salva nimeni de această situație extrem de complicată, în afară de noi. Nu trebuie să mai fim dezbinați, polarizați, acuzați, ci să acordăm încredere în știință și în medici. Fiecare persoană care azi se vaccinează va lăsa un pat liber în spital, un loc liber la ATI”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

Cât de departe este România de situația dramatică a Italiei din primăvara anului trecut?

„Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu, spitalele și unitățile de primiri urgențe sunt copleșite în momentul de față de pacienți cu COVID, lăsând la o parte celelalte urgențe care se întâmplă în fiecare zi. Este o situație extrem de complicată”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiță.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

România este într-o situație critică din cauza pandemiei, cu spitalele pline până la refuz și sute de morți de Covid zilnic.

Cele mai multe cazuri noi de COVID-19 înregistrate, cele mai multe decese și niciun pat ATI liber. Spitalele sunt pline, cu pacienți tratați pe holuri și ambulanțe care așteaptă în curte să lase alți bolnavi.

Rata de infectare în București a sărit de 11 la mie, stabilind un nou record.

Marți seara, 6 pacienți din București, aflați în stare gravă, au fost transferați la Târgu Mureș, pentru că în capitală nu li s-a mai găsit niciun loc la terapie intensivă.

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că, în caz de nevoie, pacienții COVID ar putea fi transferați inclusiv în țările vecine.

Marți, 5 octombrie, au fost înregistrate peste 15.000 de cazuri, iar miercuri 14.744. Medicii avertizează însă că nu a fost încă atins vârful valului 4 al pandemiei. Tot miercuri au fost raportate 331 de decese în ultimele 24 de ore.

Cei mai mulți oameni care ajung în spital sunt nevaccinați. Ei spun că de acasă nu își dau seama cât de gravă este situația. Vaccinul anti-COVID protejează împotriva formelor grave de boală, iar cei care se vaccinează, chiar dacă se infectează, fac forme ușoare, care nu necesită spitalizare.

Până miercuri, 6 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.303.900 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.148.983 de bolnavi au fost declarați vindecați și au fost înregistrate 38.260 de decese.

În acest timp, România se află la coada clasamentului european în ce privește numărul populației vaccinate anti-Covid.

Conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), unele țări europene, precum Irlanda, Malta, Portugalia şi Danemarca au reușit să-și imunizeze populația în proporție de de aproximativ 90%, în timp ce la coada clasamentului, țări precum România şi Bulgaria au reușit să vaccineze cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2 doar 33% şi, respectiv, 22% dintre adulţi.

Distribuie acest articol