România între clasic și folk – concert susținut de grupul coral Arpeggio & Roua la Roma

Duminică, 2 iulie, grupul coral românesc Arpeggio & Roua va susține un concert în centrul Romei la biserica San Francesco Saverio, via del Caravita 8/a, începând cu orele 17 în cadrul turneului  „Confluenze musicali – La Romania tra classico e folk” („Confluențe muzicale – România între clasic și folk”).

Concertul de la Roma, va încheia turneul estiv susținut de corala românească, după spectacolele desfășurate la Consulatul General al României la Milano în 28 mai 2017 și la biserica S. Alo și S. Parascheva din Terni pe data de 25 iunie.

Despre experiența recentă avută la Terni, Simona Vasile, președinta asociației ARPRO din care face parte corul Arpeggio & Roua, declara: „Am rămas plăcut impresionați de atmosfera pe care am găsit-o intrând în această veche biserică plină de români ce se consideră o familie. Nu vrem doar să cântăm, ci și să îi cunoaștem pe cei ce se emoționează ascultându-ne.”

În programul recitalului pe care îl va susține Arpeggio & Roua duminică la Roma, vor putea fi audiate compoziții de Vasile Timiș pe versuri de Mihai Eminescu, reinterpretări ale melodiilor lui Anton Pann, cântece de joc (hore, sârbe) melodii ale unor îndrăgiți interpreți precum Tudor Gheorghe, Ioan Bocșa, Maria Tănase, dar și nelipsita doină românească.

Concertul de la Roma, spre deosebire de celelalte susținute anterior, se va încheia cu o suită de cântece folclorice acompaniate de Maestrul Costel Dumitrache la țambal și de Maestrul Ionel Nicolae la acordeon.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Maestrul Costel Dumitrache a făcut parte din ansambluri folclorice de prestigiu precum Doina Bucureștiului, Ciocârlia, ansamblul oficial al Ministerului de Interne și Cununa Carpaților pe perioada unei lungi cariere care se întinde pe parcursul a 40 de ani de experiență.

Tânărul acordeonist Ionel Nicolae a făcut parte până de curând din ansamblul Doina Bucureștiului.

Intrarea la concert este liberă în limita locurilor disponibile.

Proiectul acestui turneu este finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și realizat sub patronajul Ambasadei României în Italia.

Arpeggio & Roua este singurul grup coral românesc de pe teritoriul Italiei

A luat naștere la Roma, în anul 2015 și este format din șase membri care au ca obiectiv răspândirea artei muzicale românești reinterpretând elemente preluate din folclorul național autentic, totul interpretat pe patru sau cinci voci.

Grupul Arpeggio & Roua

De-a lungul acestor doi ani, în repertoriul grupului se regăsesc cântece din muzica folclorică corală: doine, hore, sârbe, dar și aranjamente ale melodiilor celor mai celebri artiști români (Maria Tănase, Tudor Gheorghe, Ioan Bocșa, Anton Pann).

În agenda sa, grupul a notat colaborări cu mari artiști români și moldoveni cum ar fi: Ducu Bertzi, Fuego, Zinaida Julea, precum și participări la diverse evenimente și festivaluri din Roma unde au făcut cunoscută frumusețea muzicii românești autentice: Festival dell’Avvento 2015 e 2016, MartisoRoma 2016, Festival Propatria).

De asemenea, s-a bucurat de participări la numeroase reprezentații care au avut loc în cadrul instituției Accademia di Romania din Roma: Ziua Iei, Un pic de Românie, O poveste de iarnă, Poveste de mai, Confluenze musicali, Ritrovando Brancuși, Eminescu, tra l’umanità e l’assoluto.

În 2015 a susținut două concerte la ExpoMilano 2015 iar în 2016 grupul a participat la Festivalul Internațional I. D. Chirescu 2016.

„Armonie di Natale” este primul album al grupului coral românesc Arpeggio & Roua și a fost prezentat pe 2 decembrie al anului trecut.