Păcăliți de o firmă care le promitea locuri de muncă în străinătate. Sute de români au plătit dar nu au mai plecat

SC Worker Europe SRL este o firmă de intermediere a forței de muncă din Sibiu care și-a schimbat denumirea de mai multe ori și care apelează la diverse tertipuri birocratice ce îi oferă posibilitatea de a încasa bani de la cei care apelează la serviciile ei dar fără a-și onora mai departe cele promise. Așa se face că sute de oameni care au apelat la această firmă nu au mai plecat să muncească în străinătate, iar la instituțiile din Sibiu curg plângerile.

Românii care au apelat la SC Worker Europe SRL cu sediul pe Calea Dumbrăvii nr. 21 pentru a le găsi un loc de muncă în străinătate au găsit informații despre firmă pe internet. Așa au ajuns la Sibiu oameni din toate colțurile țării. Au venit, au plătit banii ceruți, mereu aceeași sumă, indiferent de serviciile care li se promiteau, apoi așteptau plecarea. Care în extrem de multe cazuri nu a mai venit. Explicația: angajatorul străin nu mai are nevoie de forță de muncă sau nu mai răspunde la telefon.

Situația generată de SC Worker Europe SRL le dă de muncă polițiștilor sibieni. Către ei s-au îndreptat în 2016 17 plângeri împotriva acestei firme, iar în 2017, 42 de oameni s-au plâns autorităților.

Florina Ivancu din București povestește:

„Noi am venit trei persoane, ni s-a spus că o să plecăm la o fabrică de paste făinoase în Italia. Am dat 400 de lei de persoană pentru traducerea actelor, apostilare și 300 de lei pentru drum. Trebuia să plecăm în 15 ianuarie. Ni s-a spus că o să primim biletele de autocar printr-o firmă de curierat, dar înainte cu câteva zile nu ne anunțase nimeni nimic. Am sunat la firmă, ni s-a spus că s-a amânat plecarea, dar ei nu ne anunțaseră nimic. Când am insistat să ni se spună când o să plecăm ne-au înjurat, ne-au spus că dacă mai sunăm ne blochează numerele”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aceeași poveste se repetă în cazul Mariei Lupulescu din Târgu Jiu:

„Împreună cu sora mea am venit la firma din Sibiu în 17 noiembrie. Ni s-a spus că plecăm în 30 noiembrie la o firmă de parfumuri din Germania. Am plătit 400 de lei pentru acte și 300 de lei pentru drum, iar înainte de plecare cu cinci zile ni s-a spus că o să primim biletele. Când am văzut că nu primim nimic și am sunat la firmă ni s-a spus că angajatorul nu a mai luat legătura cu ei și că se amână plecarea pe 10 decembrie. Din 10 decembrie ne-a amânat pe 10 ianuarie, iar noi încă suntem aici”.

Valentin Bogaciu din Pitești spune:

„În iulie am semnat contractul pentru un loc de muncă în Italia la o fabrică de biscuiți. Am dat 500 de lei pentru acte și transport, urmând să plec într-o săptămână. De atunci mă tot amână, că plec în august, că în septembrie, apoi în decembrie, că cei de acolo nu mai au nevoie, că îmi găsesc în altă parte. Mi-au dat la un moment dat un număr de telefon din Anglia să sun pentru un interviu. Am vorbit tot cu un român, iar când am întrebat cât costă actele, ce mai am de făcut…mi-a spus 50 de lire. Sau, dacă nu am, ne descurcăm și cu un pachet de țigări. Cum se poate așa ceva? Ce firmă sau angajator îți cere un pachet de țigări ca să îți facă actele?”

Nicolae Gîrbocea, un fost polițist din Constanța a căzut și el în plasa firmei din Sibiu:

Nicolae Gîrbocea, aflat la pensie, lucra la delfinariul din Constanța. Convins fiind că va pleca în străinătate la muncă și-a dat demisia. Acum stă acasă. ”În august am găsit firma pe Facebook, și am venit la Sibiu să facem actele. Mi-au spus că mai sunt libere șapte locuri la o firmă de biciclete în Germania și că se pleacă în septembrie, așa că trebuie să mă hotărăsc repede. Am făcut actele, am dat cei 700 de lei pentru drum și acte și am așteptat. La un moment dat nu au mai răspuns la telefon, așa că am renunțat să mai sper”, povestește bărbatul.

Trei persoane din Târgu Jiu au plătit și ele 700 de lei de persoană în speranța că în 11 ianuarie ar fi plecat la muncă în Anglia la o fabrică de ceai, cafea și ciocolată. Încă sunt în România și așteaptă ca angajatorul englez să ia legătura cu firma de intermediere din Sibiu, după cum spun reprezentanții acesteia. Și cei trei tineri au plătit aceeași sumă: 400 de lei pentru întocmirea actelor și 300 de lei pentru transport.

Firma SC Worker Europe SRL declară că totul e în regulă

Chiar și cu toate aceste plângeri îndreptate către autorități și cu alte zeci de povești ale românilor care au apelat la SC Worker Europe, reprezentanții firmei spun că totul se desfășoară în mod legal. „Cine sunt acești oameni? Noi avem înscriși 2800 de oameni, dacă nu au plecat 100-200 e în regulă, pentru că probabil au existat probleme.”

Atenție! Majoritatea contractelor semnate sunt de mediere!

Majoritatea contractele semnate cu firmele de intermediere a forței de muncă sunt contrate de mediere. Asta înseamnă că firma se angajează să medieze găsirea unui loc de muncă în străinătate, iar asta nu implică în mod obligatoriu şi semnarea unui contract de muncă, respectiv trimiterea în străinătate în vederea ocupării unui loc de muncă. Acesta este tertipul prin care totul se desfășoară la limita legii. Astfel, înainte să alegeți o firmă care să vă caute un loc de muncă în străinătate interesați-vă la ITM pentru câte persoane s-a făcut intermediere și câte au fost plasate la un loc de muncă. Tot de la ITM puteți afla dacă împotriva firmei respective s-au făcut plângeri și dacă a fost sancționată.
Dacă aflați acest lucru și dacă firma nu este înregistrată la Registrul Comerțului, evitați-o!
Nu apelați la persoane fizice pentru a vă găsi un loc de muncă în străinătate, pentru că numai firmele înregistrate pot face acest lucru. La întocmirea actelor trebuie obligatoriu să semnați un contract de muncă în limba română, iar orice comision perceput este ilegal. Acesta se plătește doar de către angajator.

Sursa: Ora de Sibiu

Distribuie acest articol