Românii aflați în străinătate ar putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale din 2019

Uniunea Salvaţi România a depus la Senat o propunere legislativă prin care toți românii aflați în străinătate să voteze prin poștă, indiferent dacă sunt stabiliți sau nu cu forme legale în afara țării.

Măsura ar urma să li se aplice și românilor din țară aflați în situații similare, astfel că studenții sau angajații fără vize de flotant în alte orașe își vor putea exercita dreptul de vot acolo unde locuiesc, fără să mai fie nevoiți să meargă la adresa din buletin.

„Considerăm că este important ca alegătorul să îşi poată exprima opţiunea de vot, indiferent de locul în care se află în perioada alegerilor. Pentru românii care trăiesc temporar în străinătate votul reprezintă legătura lor cu comunitatea din care au plecat. Votul prin corespondență a fost folosit doar la alegerile parlamentare din 2016 și de către un număr restrâns de cetățeni, ceea ce a avut drept legătură cu faptul că a existat o informare precară în legătură cu procedura. De asemenea, procedura a fost destul de birocratizată și, oricum, exista încă o restricție majoră, și anume faptul că doar alegătorii din străinătate puteau vota prin această variantă alternativă și trebuiau să facă și dovada domiciliului sau reședinței. Prin proiectul pe care l-am depus la Senat, aceste bariere sunt eliminate și viziunea noastră este de a da posibilitatea tuturor românilor care știu că în ziua alegerilor nu vor putea ajunge la urna de vot, în circumscripții,să voteze prin corespondență. Prin urmare, vor avea drept de vot prin corespondență nu doar românii care au reședința sau domiciliul în străinătate , ci și cei, cu drept de vot, care au domiciliul în țară ori în străinătate, și nu se pot prezenta la urne” , a declarat pentru RFI, deputatul USR Matei Dobrovie, iniţiatorul propunerii legislative.

Potrivit acestuia, „USR îşi doreşte ca votul prin corespondenţă să constituie o alternativă sigură la votul clasic, să corespundă nevoilor alegătorilor români şi să încurajeze participarea la vot. În acest sens, iniţiativa propune extinderea votului prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale, astfel încât să nu mai existe cozi uriaşe la secţiile de votare şi restrângeri ale dreptului de vot, cum s-a întâmplat în 2014.”

Inițiatorul proiectului de act normativ a solicitat dezbaterea iniţiativei în procedură de urgenţă astfel încât la alegerile din 2019 să poată fi aplicate noile reglementări.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol