Potrivit legislației fiscale în vigoare, cetățenii care pleacă din România pentru o perioadă mai lungă de 6 luni sau pentru mai multe perioade ce însumează 6 luni, într-un interval de 12 luni consecutive, sunt obligați să depună la ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) un chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale, informează avocatnet.ro.
Această obligație este stabilită în Codul fiscal și detaliată în Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.099/2016. După cum stabilește Ordonanța Guvernului nr. 30/2017, neîndeplinirea obligației poate aduce, începând din 2018, amenzi cuprinse între 50 și 100 de lei.
Obligația vizează toate persoanele fizice care stau în România și pleacă pentru o perioadă mai lungă din țară, indiferent de motivul deplasării (muncă, studii etc). Excepție de la această regulă fac, potrivit legislației, românii care lucrează în străinătate ca funcționari sau angajați ai statului român.
„Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” trebuie completat în două exemplare. Unul dintre acestea trebuie transmis prin poștă, cu confirmare de primire, sau depus la registratura unității fiscale competente, în timp ce altul se păstrează. În același timp, chestionarul poate fi transmis și electronic.
Întregistrarea documentului la unitatea Fiscului din raza domiciliului trebuie făcută cu 30 de zile înaintea plecării din țară. Mai exact, chestionarul trebuie depus pentru ca autoritățile fiscale să decidă dacă persoana care depune acest document va fi menținută sau scoasă din evidențele fiscale.
Principalul scop pentru care Fiscul obligă cetățenii la depunerea chestionarului este evitarea dublei impozitări. Asta înseamnă că, în baza datelor din chestionar, statul decide dacă românii plecați trebuie să achite în continuare impozit în România sau dacă aceștia vor achita impozit doar în țara în care se duc.
„Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, poate fi descărcat aici.