Românii care și-au transferat pensia din Italia în România: Informații de interes

Ca urmare a campaniei derulate de Institutul Național de Protecție Socială (INPS) Italia, în perioada 20 martie – 18 iulie 2023, de verificare a existenței în viață a titularilor pensiilor italiene încasate într-un cont bancar deschis în România, s-a constatat că un număr de cetățeni români nu au transmis, până la data limită comunicată, certificatul de viață, informează într-un comunicat Ambasada României în Italia.

Pentru a evita suspendarea plății pensiei în contul dvs. bancar, vă rugăm să urmați pașii descriși mai jos:

Ce pot face dacă locuiesc în România unde mi-am transferat pensia italiană și nu am trimis certificatul de viață la Citibank până la 18 iulie a.c.?

Dacă vă aflați în această situație, cel mai probabil ați constatat că pensia italiană aferentă lunii august nu a fost virată în contul bancar din România în care vă încasați pensia în mod obișnuit. Aveți posibilitatea de încasare a pensiei aferente lunii august printr-un ghișeu Western Union. Astfel, se confirmă și existența dvs. în viață.

Dacă adresa dvs. de la Citibank este cea actuală, ar fi trebuit să primiți prin poștă o scrisoare cu instrucțiunile privind modalitatea de încasare a pensiei aferente lunii august și numărul unic „Money Transfer Control Number” (MTCN).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Este suficient să vă prezentați la un ghișeu Western, unde să prezentați documentul de identitate și codul MTCN pentru a vă încasa pensia. Scrisoarea este valabilă 90 de zile.

Nu ați primit scrisoarea cu instrucțiunile privind modalitatea de încasare a pensiei aferente lunii august?

Puteți contacta Citibank, prin telefon: 0800.400.863; 0039.0269.430.63 sau prin email: INPS.pensionati@citi.com pentru a obține codul MTCN. Va fi necesar să cunoașteți numărul de înregistrare al pensiei format din 8 cifre, pe care îl regăsiți în decizia de pensionare.

Cum procedez ulterior încasării pensiei pentru luna august (după 19 august 2023) prin Western Union?

Pentru a fi repuse în plată ratele de pensie suspendate aferente lunilor septembrie și octombrie, după caz, trebuie să transmiteți o cerere în acest sens, către INPS plătitor, inclusiv cu ajutorul unui patronat italian din România (ambbucarest.esteri.it/ambasciata_bucarest/it/informazioni_e_servizi/servizi_consolari/pensioni%20e%20sicurezza%20sociale/patronati.html)

Ce se întâmplă dacă am pensia italiană suspendată și nu am încasat rata aferentă lunii august prin Western Union, în cele 90 de zile avute la dispoziție?

În lipsa unor demersuri pe lângă Citibank pentru reactivarea profilului, prin transmiterea unui certificat de viață valid și ulterior pe lângă INPS, pentru repunerea în plată, riscați ca pensia să vă fie eliminată.

În situația nedorită în care pensia este eliminată, pentru repunerea în drepturi beneficiarul trebuie să depună o nouă cerere de obținere a pensiei, la casa teritorială competentă.

ATENȚIE: Persoanele care se află în posesia unor decizii de pensionare recente nu sunt vizate de procedura de verificare a existenței în viață.

Pentru informații privind dreptul dvs. la pensie comunitară, pentru munca efectuată în România și în Italia, accesați următorul link: roma.mae.ro/sites/roma.mae.ro/files/brosura_pensia_comunitara_romania_si_italia_11.05.2023.pdf?fbclid=IwAR02Nnhq7S02om3xerta6-WUGAbcdXjNfrfO-wTLoi5MZljLN3oYSeL-cIY.

Pentru semnalarea unor situații punctuale pe teme de muncă și sociale, cetățenii români din Italia au la dispoziție adresele de e-mail: roma.social@mae.ro și roma.social1@mae.ro ale atașaților pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei.