Românii din Italia care lucrează ca sezonieri în agricultură se vor putea vaccina anti-Covid

În regiunile Puglia și Sicilia a început, la inițiativa Asociației Coldiretti, vaccinarea tuturor lucrătorilor agricoli străini care doresc să se imunizeze anti-Covid, vizați fiind în special cei care lucrează fără un contract de muncă sau sunt în așteptarea unui permis de ședere și nu dețin un card de sănătate emis de statul italian.

Foarte mulți lucrători agricoli sezonieri (români, tunisieni, albanezi sau originari din Africa Centrală) lucrează în sudul Italiei fără un contract de muncă sau sunt în așteptarea unui „permesso di soggiorno”, de aceea asociațiile și instituțiile au dorit să accelereze procesul de vaccinare pentru muncitorii agricoli străini.

„Scopul este vaccinarea celor care doresc acest lucru pentru că astfel nu numai ei sunt protejați, ci și întreaga comunitate. Sunt lucrători, familii întregi, care muncesc și trăiesc în zone agricole izolate, nu trebuie să uităm de ei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Asp, Gianna Miceli.

„Avem deja personal administrativ și IT – a mai explicat Gianna Miceli – care va permite înregistrarea în sistem a persoanei care se vaccinează, în mod automat, cu codul fiscal sau cu alte date de identitate.”

În prezent sunt vaccinați lucrătorii agricoli din provincia Foggia (Puglia) și Ragusa (Sicilia), iar proiectul va fi extins la un nivel teritorial mai mare. Este folosit vaccinul de la Johnson&Johnson cu doză unică,

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În provincia Ragusa, unde sunt și foarte mulți lucrători români, vaccinarea a început de săptămâna trecută, iar până astăzi au fost vaccinate aproximativ 500 de persoane. Un rezultat care a devenit posibil datorită colaborării dintre Emergency, CGIL, administrațiile municipale din Provincia Ragusa, ASP Ragusa și proiectul Presidium al Organizației Caritas.