Românii din Italia: „Mergem la vot, este o datorie civică. De noi depinde viitorul”

Duminică, 26 mai 2019, cetățenii europeni vor vota asupra componenței noului Parlament European. Românii pot vota în străinătate, în țările în care se află, pentru candidații români sau pentru cei ai țării care îi găzduiește.

Participarea la vot la alegerile europene înseamnă să-ți exprimi punctul de vedere cu privire la direcția pe care UE trebuie să o urmeze în următorii cinci ani în materie de comerț internațional, securitate, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică. Eurodeputații nu influențează doar procesul legislativ, dar urmăresc și activitatea altor instituții europene.

Fiecare dintre noi are motivele sale de a merge la vot. „Tu de ce votezi?”, i-am întrebat pe românii din Italia.

Redăm mai jos câteva răspunsuri:

„Sincer, mi-e tare teamă de 2020. De aia sunt importante alegerile de anul ăsta. Cele mai importante, probabil, de după momentul ’89. Vor fi doi ani de foc, nu știu dacă decisivi. Dar de rezultatul lor depinde soarta cel puțin a unei alte generații. Cea mai simplă cale ar fi fost să nu mă bag. În planurile mele pe termen lung nu e politica. Dar niciodată nu am ales calea cea mai simplă. Va fi foarte greu. Atâta timp cât există speranță, nimic nu e pierdut. Mergem la vot.” (Lucian)

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Merg la vot ca să decid pentru viitor. Pentru ca fiul meu să aibă o șansă la libertatea de gândire și exprimare, să aibă o șansă pentru a studia și trăi decent. Merg la vot pentru a avea șansa de a ieși la o pensie comunitară și de a mă putea trata corespunzător atunci când o sa fiu bolnavă. Merg la vot pentru a avea posibilitatea de a fi reprezentată și apărată la nivel național și internațional. Pentru a avea o viață și un viitor!” (Anca)

„Este o datorie civică! Trăim în colectivitate, fie că ne place sau nu ne interesează prea mult, suma deciziilor și acțiunilor noastre creează viitorul acestor comunități din care facem implicit parte! Nimeni nu cred că poate fi indiferent la felul în care va trăi în următorii ani!” (Monica)

„Pe 26 mai merg la alegeri votez pentru candidații români pentru că îmi pasă de România chiar dacă locuiesc în Italia de mai mult timp, pentru că vreau să mă întorc cândva ACASĂ, pentru că vreau să accesez fonduri europene pentru Diaspora prin programul Start Up, pentru că vreau să ajut la o schimbare. Pentru mine și familia mea!” (Vasile)

Participarea la vot înseamnă să ai un cuvânt de spus asupra politicilor care ne influențează vrând, nevrând, viața de zi cu zi. Dacă tu ai să lipsești de la vot, ei tot vor ocupa acele posturi, dacă mergi, vei fi tu acela care va decide cine anume le va ocupa. Află din linkul următor unde se află cea mai apropiată secție de votare și unde duminică, 26 mai, îți poți manifesta opțiunea: https://www.rotalianul.com/lista-sectiilor-de-votare-din-italia-la-alegerile-din-26-mai-pentru-parlamentul-european/

Nu îți cerem doar să votezi, îți cerem și să ne ajuți să îi convingem și pe alții să voteze!