Românii din Italia se întreabă: „Vom putea deveni vreodată o comunitate unită”?

În anul Centenarului României, când ar trebui să fim mai uniți și mai strânși laolaltă ca niciodată, românii s-au împrăștiat în lumea largă. S-au împrăștiat de țară, de pământul strămoșesc, s-au împrăștiat la suflet… Egoiști, narcisiști, meschini, vanitoși, intoleranți. Așa denotă dintr-un text publicat de un administrator al unui mare grup cu români din Italia, unde, dezamăgit de constatările făcute de-a lungul vremii în comunitatea din Peninsulă, acesta scrie cu amărăciune:

„Dacă nu greșesc, suntem cea mai mare comunitate din Italia. Nu cunosc cifre aproximative dar cred că suntem peste 2 milioane de români aici. Am putea fi o forță importantă. Ne-am fi putut ajuta în orice apel. Dacă un român are nevoie de un job și dacă am fi uniți, cred că în 5 minute am reuși să găsim de muncă fiecăruia dintre noi care ar avea nevoie. Am reuși să ne facem auziți oriunde, și toți ne-ar aplauda și respecta mai mult. ȘI TOTUȘI suntem cea mai dezbinată comunitate, cred că nici Satana dacă ar fi șef peste noi nu ar fi reușit să ne dezbine așa ca acum. Toți cred că doar ei, ca persoană, contează, că universul se învârte în jurul lor. Nu reușim să acceptăm o greșeală, vrem mereu să avem dreptate chiar și atunci când nu avem. Nu acceptăm să ni se reproșeze nimic, să ni se spună nimic, nu vrem să învățăm de la alții. Noi știm totul și tot ce facem este bine, deoarece refuzăm să credem că greșim. Trist, foarte trist. Cum putem deveni o comunitate unită? Solidală și săritoare, în ajutorul conaționalilor? Vom reuși vreodată?”

La textul publicat de administratorul grupului, utilizatorii au răspuns:

„Chiar mă întreb, de ce nu reușim? Ne vorbim de rău între noi, vorbim de rău italienii, nimic nu-i bun, nimic nu ne convine, dar mai ales nimic nu ne convinge. Știți voi ce uniți sunt italienii care trăiesc în alte țări? Unii dintre ei nici măcar nu reușesc să învețe limba, pentru că trăiesc în comunitățile lor, unde se ajută reciproc. Dar românii nu, la noi predomină aroganța, snobismul și de ce nu, prostia.”

„Principiul e să moară și capra vecinului. De ce să ajute, dacă poate să nu o facă? Ca să o ducă cel ajutat mai bine? Nuuu, asta nu se face! Peste tot în lume românii nu se ajută între ei. Eu îi știu doar pe cei din Italia, Germania și America. Acolo am foști colegi de liceu care îmi povestesc cât sunt de dezbinați spre deosebire de alte comunități. Ca la noi, la nimeni!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Așteptăm poveștile voastre. Cele frumoase, de suflet, care să demonstreze că putem fi uniți, solidali, empatici, săritori, înțelegători, toleranți, mai buni cu cei din jurul nostru și cu noi…

Ne puteți scrie la adresa de email contact@rotalianul.com sau prin mesaj, pe pagina Facebook: Rotalianul – Revista românului din Italia.

Distribuie acest articol