Italia: terenuri agricole gratis și bani cu dobândă zero pentru familiile care vor avea al treilea copil

Rata natalităţii în Italia a atins în ultimii ani un minim istoric, în condiţiile unei populaţii tot mai îmbătrânite, potrivit rapoartelor Institutului naţional de statistică (ISTAT). Anul trecut, în Italia s-au născut 474.000 de copii, cu aproape 12.000 mai puţini decât anul precedent, reprezentând o scădere cu 2,4%. Totodată, rata fecundităţii a coborât pentru al şaselea an consecutiv, la 1,34 copii născuţi de o femeie de vârstă fertilă.

Concomitent cu scăderea natalităţii, în Italia se înregistrează şi o îmbătrânire demografică: aproape un locuitor din patru (22,3%) a depăşit vârsta de 65 de ani. Această nouă scădere a ratei natalităţii este rezultatul „dificultăţilor şi incertitudinilor economice în care se găsesc familiile italiene”, a comentat Codacons, principala asociaţie a consumatorilor din Italia.

Guvernul italian vine în sprijinul familiilor care vor avea al treilea copil în următorii 3 ani

Guvernul italian, printr-un decret dat de Ministerul Agriculturii cu sprijunul Ministerului Economiei, s-a angajat să ofere teren agricol gratis din partea statului pentru 20 de ani pentru fiecare familie care va avea un al treilea copil născut între anii 2019 și 2021, măsura având ca scop combaterea scăderii şi mai mari a ratei natalității.

În plus, familiile respective vor avea dreptul să obțină împrumuturi cu dobândă zero, în valoare de aproximativ 200.000 de euro, pe o durată de 20 de ani, dacă își vor cumpăra prima casă în apropierea terenului recent achiziționat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Terenuri vor primi și tinerii antreprenori fermieri care decid să rezerve o cotă parte de 30% din societate familiilor care vor avea un al treilea copil născut între anii 2019-2021.

În ce privește cetățenii străini din Italia, printre care și românii, decretul prevede că vor putea beneficia de aceste prevederi familiile care sunt rezidente în Italia de cel puțin 10 ani.

Printre alte terenuri ale Statului, Guvernul italian anunță că vor fi consemnate în special terenurile abandonate din regiunile Abruzzo, Basilicata, Calabria, Campania, Molise, Puglia, Sardegna și Sicilia.

Distribuie acest articol