Românii din Roma uniți de zăpadă, de nostalgia iernii de acasă și de bucuria copiilor. Atenție, imagini cu impact emoțional!

„A-nceput de ieri să cadă
Câte-un fulg, acum a stat,
Norii s-au mai răzbunat
Spre apus, dar stau grămadă
Peste sat.”
Vrând, nevrând, acolo ne duce gândul. Oricât de departe am fi și indiferent de perioada scursă de când suntem plecați, zăpada ne amintește de copilărie, de casă, de ulița satului, de gerul năpraznic înfruntat cu tărie pentru o clipă de joacă în plus. Se spune că avem tendința de a idealiza perioada copilăriei. Și cum să nu retrăiești cu intensitate toată bucuria și entuziasmul de când erai copil, dacă te trezești într-o dimineață departe, într-un oraș unde iarna e o poveste cunoscută doar din cărțile de basme, cu zăpada care acoperă sub mantia sa albă totul în jur și cu fulgii jucăuși care parcă te trag de mânecă afară și te îndeamnă la joacă, la veselie, la copilărie?

Foto, albumul: „Zăpadă, românii si fotografiile lor, la Roma!”

La Roma plouă mult, e rece și umed în timpul iernii dar să ningă așa cum a nins zilele trecute sunt ani buni de când nu s-a mai întâmplat. Pentru italieni, motiv de îngrijorare, pentru românii care locuiesc în cetatea celor șapte coline, motiv de bucurie, de dor și nostalgie astâmpărată cu ceva bulgări de nea, cu „oameni de zăpadă” care mai de care mai personalizați, cu chiote de bucurie și veselie. Și dacă cei mari cunoșteau zăpada de acolo, de pe ulița satului sau din parcul orașului în care s-au născut și au crescut, copiii lor, mulți născuți aici, la Roma, au văzut zăpadă poate pentru prima dată în viața lor! Astfel, străzile Romei s-au umplut de copii dornici de joacă în tandem cu fulgii care cădeau zglobii din înaltul cerului iar cei mari s-au lăsat și ei vrăjiți de peisajul mirific generat de clădirile și pomii încărcați de zăpada albă și lucitoare.

În scurt timp Facebook-ul era plin de imaginile frumoase ale celor mari și a celor mici, devenind un adevărat album invernal care inspira veselie și bună dispoziție. Și tocmai alcătuirea unui album care să reunească imaginile publicate de românii din Roma în mijlocul zăpezii, a fost ideea Lucianei Ludușan, o româncă din Ardeal stabilită de mulți ani în Italia. Ideea Lucianei a fost precum un bulgăre de nea, a început cu puținele imagini trimise de prietenii apropiați ca apoi, încet, încet, să ia amploare și la inițiativă să adere tot mai mulți conaționali care doreau să participe cu tot felul de fotografii personale: cu mămici, cu tătici, fetițe și băieței de toate vârstele, cu pisici, căței și bineînțeles, nelipsiții „oameni de zăpadă.”

„Ideea mi-a venit din dorința de a împărtăși cu ceilalți bucuria vizibilă de  pe chipurile tuturor. M-a impresionat faptul că se putea citi pe fețele lor bucuria de a retrăi momente din viața de acasă”, ne mărturisește Luciana Ludușan. „Doar urmărind extazul și fericirea din imaginile publicate pe Facebook de românii din Roma, poți realiza câte amintiri dragi a răscolit zăpada și cât dor de casă există în sufletele lor!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Fapt este, că Luciana, în albumul „Zăpadă, românii si fotografiile lor, la Roma!”, a reușit să strângă în jur de 600 de imagini într-un timp record de doar câteva ore. Românii au răspuns prompt la inițiativa ei, așa cum nu s-a mai întâmplat nicicând, uniți în numele zăpezii, al veseliei, al bucuriei copilărești și al nostalgiei de casă și de meleagurile natale. Pagina de Facebook a Lucianei Ludușan s-a umplut de imagini și mesaje invernale.

„Nu cred că am mai trăit, sau am mai văzut atâtea fotografii ale conaționalilor mei de la Roma, făcute într-o singură zi. Vreau să vă propun să facem un album al nostru, românii de la Roma, și fiecare să îmi trimită cea mai frumoasă fotografie făcută astăzi!
Va fi o frumoasă amintire, pentru noi toți! ❤
Zăpadă, românii si fotografiile lor, la Roma!
Este titlul albumului!” Acesta a fost mesajul inițial al autoarei albumului care a strâns în el nu doar imagini ci și tot entuziasmul pe care îl pot avea românii atunci când primesc ceva de acasă. De această dată au primit bucuria unui fulg de nea!

Și album s-a făcut! Îl puteți vedea aici. „Sunt copii. Cu multe sănii, De pe coastă vin ţipând Şi se-mping şi sar râzând; Prin zăpadă fac mătănii, Vrând-nevrând.” (G. Coșbuc – „Iarna pe uliță”)