Românii din străinătate au trimis peste 1,7 miliarde de euro în țară în primele patru luni ale acestui an

În condițiile în care deficitul comercial al României din primele patru luni ale anului 2022 a trecut peste „borna” de 10 milioane de euro, mai mare cu aproape trei milioane de euro decât cel înregistrat în anul 2021 pentru aceeași perioadă de timp, principala sursă de bani care intră în țara noastră rămâne cea trimisă acasă de românii care lucrează în străinătate.

În același interval de timp, respectiv 1 ianuarie – 30 aprilie 2022, românii din diaspora au trimis în România peste 1,7 miliarde de euro, sumă de bani superioară celei trimise în aceeași perioadă a anului trecut. De remarcat anul acesta este faptul că s-au schimbat numele țărilor de unde se primesc cele mai consistente sume de bani.

Dacă, până nu demult, Italia și Spania, țările unde au plecat cei mai mulți români după aderarea la Uniunea Europeană, își disputau primele două locuri în clasamentul banilor trimiși în România, Germania și Marea Britanie au devenit acum principalele state de unde țara noastră primește cele mai mari sume de bani, trimise de români.

Problemele economice cu care s-au confruntat în ultima perioadă Italia și Spania a dus la reducerea salariilor, inclusiv pentru românii care lucrau în aceste țări. Acum, salariile mai bune și stabilitatea oferite de angajatorii din Germania și Marea Britanie au atras o mare parte din românii cu joburi în cele două țări latine, precum și din România.

Conform specialiștilor din domeniu, pandemia a schimbat în ultimii ani profilul românului care pleacă să muncească în străinătate. Dacă Italia și Spania erau destinațiile preferate ale muncitorilor necalificați, de genul badantelor, „căpșunarilor” și lucrătorilor în agricultură, Germania și Marea Britanie sunt acum destinațiile preferate ale românilor cu studii superioare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din Germania s-a primit în primele patru luni din 2022 suma de peste 400 milioane de euro, de 12 ori mai mult ca acum 11 ani. A doua țară de unde România primește sume considerabile de bani este Marea Britanie. Comparativ, în întreg anul 2021, Italia a trimis puțin peste 800 milioane de euro, în timp ce Spania undeva la 400 milioane de euro.

Inițial reticentă vizavi de profesionalismul lucrătorilor români, Germania angajează acum de la asistente 24 din 24 și muncitori în domeniul construcțiilor, până la medici și ingineri IT. Nu mai puțin de 800.000 de români lucrează cu forme legale în Germania și 200.000 în regim sezonier (majoritatea în agricultură),  conform Ministerului Muncii din această țară.

„Noi avem casă, proprietate proprie în România. Cred că am venit de șase ori, toate concediile le facem în țară, de fapt acasă. Am trimis bani când a fost nevoie. Facturile le plătim de aici, impozite, absolut totul”, mărturisește Nelu Zoltan, un lucrător român care de doi ani muncește într-o fabrică de lemn din Germania.

„Există multe cursuri de susținere, la cursuri de limbă. La școli, dacă este convorbire între învățători și părinți, care au copilul la școală acolo, sunt chemați ca traducători și părinții nu plătesc niciun ban pentru asta. Astea sunt exemple de ce totul este posibil”, precizează Marius Munteanu, liderul Asociației Germano-Române din Nordul Germaniei.

Indiferent de țara de origine, banii trimiși în țară de românii care lucrează în diverse locații de pe mapamond, susțin atât consumul din România, cât și stabilitatea leului românesc.

„Cei care au migrat în Italia și Spania la începutul anilor 2010 probabil s-au integrat mai bine în aceste societăți și nu mai au de ce să transmită atât de mulți bani în România”, crede purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, și probabil nu este departe de adevăr.

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la Academia de Studii Economice din București, subliniază: „O parte din bani dacă familia este mai înstărită merg spre imobiliare, spre case, îmbunătățirea nivelului de trai, lucruri care contează în imaginea publică a familiei”, ceea ce înseamnă emanciparea continuă a românilor, în special a celor din mediul rural.

Deloc de neglijat și în continuă creștere se dovedește și suma de bani trimisă de românii care lucrează în țările nordice: Norvegia, Suedia și Danemarca. Să ne așteptăm la o altă schimbare de lideri în anii următori?