Poliția Română de Frontieră, recomandări pentru românii din străinătate care se întorc acasă de sărbători

Ca în fiecare an, apropierea Sărbătorilor de Iarnă readuce în ţară mulţi dintre cetăţenii români aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia, dar şi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în România, sens în care, în perioada următoare se prefigurează o creştere a traficului prin punctele de trecere a frontierei.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română și-a adaptat misiunile de supraveghere si control, precum şi resursele umane şi materiale la specificul fiecărei frontiere, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ, se specifică pe site-ul oficial al PRF.

Au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic. Astfel, zilnic peste 4.000 poliţişti de frontieră desfăşoară în această perioadă activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Recomandări

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, Poliția Română de Frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea.

Se mențuinează că la frontiera româno-ungară sunt 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile, atât pe sensul de intrare în țară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 52/54 de benzi de control pe sens.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe raza jud. Timiş:

 • P.T.F. Cenad – Kiszombor

Pe raza jud. Arad:

 • P.T.F. Nădlac – Nagylak
 • P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota
 • P.T.F. Turnu – Batonnya
 • P.T.F. Vărşand – Gyula

Pe raza jud. Bihor:

 • P.T.F. Salonta – Mehkerek
 • P.T.F. Borş – Artand
 • P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany
 • P.T.F. Săcuieni – Letavertes

Pe raza jud. Satu Mare:

 • P.T.F. Urziceni – Vallaj;
 • P.T.F. Petea – Csengersima.

Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet a instituției. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Date statistice în anul 2017

În luna decembrie 2017, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 4,5 milioane de persoane, precum și de 1,2 milioane mijloace de transport. Dintre acestea, aproximativ 2,5 milioane de treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (2,1 milioane cetăţeni U.E. şi 400.000 cetăţeni non – U.E.).

Sursa foto: Poliția Română de Frontieră