Românii, în topul antreprenorilor străini din Italia. Află care sunt regiunile italiene în care investesc străinii

În Italia una din zece firme este condusă de un cetățean străin. Sunt circa 600.000 de societăți înființate de cetățeni imigranți în Peninsulă iar numărul lor este în continuă creștere, scrie lastampa.it

Ritmul înființării de noi întrepinderi de către străini este la fel de dinamic cu cel de componență italiană. La sfârșitul lunii martie a acestui an societățile străine înregistrate erau în număr de 575.000 pentru un procent de 9,5% din stocul de societăți înregistrate în registrele Camerelor de Comerț italiene.

Acestea sunt cele mai relevante date ale sondajului realizat de Unioncamere-InfoCamere, privind prezența în Italia de companii conduse de persoane născute în străinătate, cu referire la primul trimestru al anului 2017.

În ciuda încetinirii creșterii în comparație cu ultimii ani, în primul trimestru al anului 2017 echilibru între deschiderea și închiderea companiilor conduse de străini au prezentat un sold pozitiv de 3.674 de unități; mai bine decât italienii, care au înregistrat o scădere în componența lor, cu -19,579 unități în aceeași perioadă.

Privind înapoi în ultimii șapte ani, fenomenul antreprenoriatului străin este unul dintre motoarele care mențin în echilibru sistemul antreprenorial național italian.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sectorul în care sunt prezente cele mai multe firme străine este comerțul (aproximativ 207.000 companii, 36% din toate companiile străine), urmat de construcții (131.000, 23% străine) și de sectorul hotelier și alimentar (ambele aproape 45 de mii de unități). Aproape una din trei companii străine (32%) este cu profil de artizanat-manufacturier.

Geografic, regiunea cea mai atractivă din Italia pentru înființarea de afaceri străine, este Lombardia cu un număr de 111.000 de societăți, urmată de Lazio cu 75.000 și Toscana cu un total de 53.000 unități.

Dintre statele de origine a antreprenorilor imigranți cu referire numai la întreprinderile individuale, cel mai bine reprezentat este Marocul cu 68.459 companii individuale existente pe teritoriul italian, la sfârșitul lunii martie. Pe celelalte trepte ale podiumului sunt China cu 51.077 întreprinderi și România, pe locul al treilea, cu 48.570 de unități.

Distribuie acest articol