Românii rezidenți în Italia riscă amenzi până la 355 de euro dacă circulă cu mașini înmatriculate în altă țară

Șoferii români care sunt rezidenți în Italia dar care circulă cu mașini înmatriculate în alte țări riscă amenzi între 84 de euro și 355 de euro, a decis judecătorul de pace din localitatea Pavullo nel Frignano, provincia Modena.

Prin pronunțarea sentinței numărul 265 din 20 decembrie 2017 se crează în sistemul juridic un precedent în acest sens. Sentința în cauză este referitoare la cazul unui șofer român rezident în Italia care a avut confirmarea primirii unei amenzi primite din partea carabinierilor pentru că nu și-a înregistrat automobilul înscris în România pe teritoriul Italiei.

Potrivit site-ului dirittoegiustizia.it, citat de ziarul Voce di Napoli, bărbatul român circula cu un automobil înregistrat în România, pe numele mamei sale, care nu avea nici măcar permis de conducere, iar în decursul ultimilor 10 ani șoferul român a fost oprit de autoritățile italiene la volanul acelui automobil de trei ori.

De asemenea, în acest caz, mașina bărbatului român a fost pusă sub sechestru administrativ pentru încredințare neglijentă din partea proprietarului, care figurează ca fiind mama sa, după ce autoritățile au descoperit că permisul de conducere românesc al acestuia era fals.

Având în vedere această sentință recentă, care stabilește faptul că șoferii care au rezidența în Italia dar circulă cu mașini înscrise în alte țări pot primi amenzi între 84 și 355 de euro, trebuie menționat că în această țară Codul Rutier prevede la articolul 132, punctul 1, faptul că „autovehiculele, motocicletele și remorcile înmatriculate în altă țară pot circula în Italia pentru o durată maximă de un an de zile, în baza certificatului de înmatriculare din țara de origine”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Prin urmare, odată stabilit faptul că șoferul de la volanul automobilului înmatriculat în altă țară este rezident în Italia și circulă cu acel autovehicul în această țară de o durată mai mare de 12 luni, i se poate aplica o amendă de până la 355 de euro.