Românii vor putea cumpăra vechime în muncă până la finalul anului 2024

Guvernul României a extins perioada în care cetățenii pot cumpăra vechime în muncă. Procedura se va putea face până la sfârșitul anului 2024, potrivit unei decizii luate în ședința de guvern din 31 august.

Măsura vine în sprijinul persoanelor care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare și care doresc să-și completeze acest stagiu pentru a beneficia de pensie.

Potrivit Ministerului Muncii, românii, fie că sunt în țară sau în străinătate, care nu sunt încă pensionari și nu au fost asigurați în sistemul public de pensii, pot achiziționa vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Aceasta se adresează în special persoanelor care își doresc să se pensioneze la vârsta standard de 65 ani pentru bărbați și 63 ani pentru femei.

Românii din străinătate pot cumpăra vechime în muncă doar pentru anii în care nu au cotizat nici în România, și nici în țările unde se află în prezent. 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Plata contribuției de asigurări sociale poate fi efectuată într-o singură tranșă sau în tranșe lunare.

Totuși, plata trebuie să fie completată nu mai târziu de 31 decembrie 2024. În cazul în care contribuția nu este achitată în întregime până la această dată, stagiul de cotizare va fi constituit proporțional cu suma achitată.

Pentru anul 2023, costul pentru cumpărarea unui an de vechime a ajuns la suma de 9.000 de lei, reflectând creșterea salariului minim la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023. Asta reprezintă o creștere considerabilă față de anii anteriori, când cota lunară era de 638 lei în 2020 și a urcat la 750 lei în 2023.

Această prelungire și ajustare a costurilor vine ca un răspuns la nevoile tot mai mari ale populației de a avea acces la pensii decente, în contextul în care sistemul de pensii din România continuă să fie sub presiune.

Cu toate acestea, măsura poate fi văzută ca o oportunitate pentru cei care nu au reușit să își completeze stagiul de cotizare până acum, oferindu-le o fereastră de timp suplimentară pentru a-și asigura drepturile de pensie.

De asemenea, ordonanța de urgență a introdus și alte modificări

Legea nr. 263/2010 a fost completată cu un nou articol care specifică faptul că adeverințele și documentele necesare pentru stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie trebuie să fie certificate prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate.

Distribuie acest articol