Românul din Italia care și-a scos singur dinții și a murit. Apelul fiilor săi: „Ajutați-ne să îl aducem acasă”

Nu l-am putut ajuta atât cât a fost în viață, acum, când e prea târziu să facem acest lucru, ni se cere cu disperare un sprijin să poată fi dus acasă, în România. Eugen Muntean a murit în Italia după ce și-a scos singur dinții fiindcă nu avea bani de dentist. A făcut septicemie pentru că nu mai suporta durerea dar bani să meargă la stomatolog nu avea, abia își ducea zilele mâncând la cantina săracilor și dormind prin barăci. Așa că și-a scos singur dinții. Și-a murit.

Viața e crudă, cu suișuri și coborâșuri, cu bune și rele, cu momente dificile pe care nu toți dintre noi știm să le depășim. Eugen s-a pierdut pe undeva, printre problemele pe care destinul i le-a pus în cale și s-a înfundat în sărăcia lucie pe care mulți români o cunosc, dau piept cu ea, nu doar în țară ci și pe străzile pe care dorm și cerșesc în străinătate. Diferența dintre cei care au de toate și cei care sunt nevoiți să moară pentru că nu au bani să-și scoată o măsea este tot mai mare în zilele noastre, prăpastia dintre avuție și sărăcie se adâncește tot mai mult. La mijloc, suntem noi, cei mulți, care încă mai avem un loc de muncă și reușim să ne construim un acoperiș deasupra capului din puținul pe care îl câștigăm. Prea puțin pentru cei bogați, enorm de mult pentru cei ca Eugen Muntean care și-a pierdut viața departe de țară, pe pământ străin, singur, flămând și nevoiaș.

Nouă, celor mulți, care știm ce înseamnă să ai de mâncare și un acoperiș deasupra capului, dar cunoaștem și neajunsurile, ni se adresează unul dintre cei trei fii ai lui Eugen. Ultimul lucru pe care îl putem face pentru tatăl lor este să îi ajutăm ca să îi ducă în țară trupul neînsuflețit și să-l îngroape creștinește, cu un preot, cu o lumânare și o cruce la cap. Nu ni se cere prea mult, cu un bănuț putem schimba ultimul drum pe care îl va face Eugen Muntean, îl putem ajuta măcar acum, să se odihnească acolo, în țara lui, în pământul de unde a plecat mulți ani în urmă.

Acum depinde de noi! De cei nici săraci dar nici bogați, dar cu suflet și înțelegere, pentru că știm cu toții de unde și de ce am plecat, cunoaștem sărăcia în care se zbat multe familii din România.

Eugen, românul care și-a scos dinții și a murit în Italia. Aici, pe vremuri, cu unul dintre fiii săi. Foto: arhiva personală

Cine are și poate dona pentru ca trupul lui Eugen Muntean să fie repatriat și înmormântat în pământ românesc, o poate face pe pagina evenimentului „Ajutați-ne să îl aducem acasă…”, unde fiul său, Nicu, scrie îndurerat:

Fac apel către utilizatorii Facebook, cunoscuți și necunoscuți, prieteni, rude, oameni cu suflet bun care știu ce înseamnă să pierzi o persoană apropiată, importantă..
Eu și cei doi frați ai mei ne aflăm în imposibilitatea financiară de a aduce acasă corpul neînsuflețit al tatălui nostru care din păcate a plecat dintre noi acum câteva zile, aflându-se în Italia de aproximativ 10 ani. A dus o viață grea printre străini ca mai apoi să aibe un sfârșit tragic. Aici se poate citi despre tatăl meu: Eugen și-a scos singur dinții și-a murit.

O parte dintre rude ne vor ajuta, dar tot nu reușim să strângem necesarul pentru costurile repatrierii, așa că m-am văzut nevoit să fac așa ceva cu speranța că i se vor putea face rânduielile creștinești, că va fi înhumat aproape de noi, acolo unde s-a născut, unde a copilărit și ne-a dat viață, în ciuda istoriei familiei noastre destrămate.

Așa că cine vede această postare și poate să ne ajute cu cât de puțin sau măcar să distribuie ca în acest fel să o vadă cât mai multe persoane, ar fi de mare ajutor. 
Acesta este contul bancar în care se poate dona:

IBAN ES20 2038 2814 5960 0029 2013

De asemenea, pentru donații intrați pe pagina Facebook a strângerii de fonduri, aici.

 
 
Formația Ritmix din Torino