Românul care și-a ucis soția în Italia s-a spânzurat în închisoare

Alexandru Ianoși, deținut român în vârstă de 36 de ani, care fusese închis în septembrie 2022, s-a sinucis spânzurându-se în celula sa din Penitenciarul Santa Maria Maggiore din Veneția. Anunțul a fost făcut de Sindicatul Poliției Penitenciare (Sappe).

Ianoși era cel care la 23 septembrie 2022 a ucis-o cu 68 de lovituri de cuțit pe soția sa, Lilia Pătrănjel, într-un apartament din Spinea, regiunea Veneto.

1200-20230621213846
Lilia Pătrănjel și Alexandru Ianoși

Urma să fie judecat pe 4 iulie, fiind acuzat de omor voluntar agravat de violență în familie. Dacă acuzația ar fi fost confirmată de judecător, bărbatul român ar fi putut fi condamnat la închisoare pe viață.

El a recunoscut crima, susținând că tragedia a avut loc la apogeul unei certe și că „s-a simțit provocat” de soția lui.

Pentru Procuratură, situația era clară. Conform reconstituirii făcute de procurorul Tavarnesi în cursul anchetei – și menționate în notificarea de încheiere a investigațiilor – crima a fost practic punctul culminant al unei relații toxice.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lilia Pătrănjel, o femeie de 41 de ani cu dublă cetățenie, română și moldovenească, a suportat ani de zile abuzurile soțului ei care o lovea, o amenința cu moartea și o umilea continuu.

Femeii îi era frică să îl denunțe la poliție, dar în cele din urmă hotărâse să-l părăsească. Decizie care nu a fost deloc pe placul bărbatului.

În cursul nopții de joi spre vineri, 23 septembrie 2022, cei doi s-au certat pe această temă, iar bărbatul a ucis-o pe Lilia cu zeci de lovituri de cuțit, în timp ce copilul lor de numai 4 anișori dormea în camera lui.

Pe 23 septembrie 2022, la orele dimineții, Alexandru Ianoși a sunat la poliție pentru a mărturisi crima și a se preda pe mâna autorităților. „Veniți să mă luați, am ucis-o pe partenera mea”, a spus acesta.

Aflat în închisoare, bărbatul a declarat că era devastat și nu înțelegea de ce a făcut așa ceva.

În închisoare a auzit la un moment dat un reportaj jurnalistic în care a fost numit „monstru” pentru că și-a ucis soția, astfel că a decis să se auto-pedepsească printr-un gest extrem, care l-a dus în comă pentru câteva zile. În celulă, acesta a luat coada unei maturi și și-a înfipt-o în ochi.

O modalitate neobișnuită de a încerca să-și ia viața. Însă, se suspectează că a făcut acest gest constrâns de un cod de onoare al închisorii care spune că cei care comit crime violente împotriva femeilor și copiilor sunt adesea pedepsiți de ceilalți deținuți.

Miercuri, 21 iunie 2023, Sindicatul Poliției Penitenciare a anunțat că Alexandru Ianoși a fost găsit spânzurat în celula sa din Penitenciarul Santa Maria Maggiore din Veneția.

„Din păcate, intervenția rapidă a agentului de serviciu nu a putut salva viața deținutului”, a declarat Giovanni Vona, secretarul Sappe Triveneto. „Bărbatul a fost găsit spânzurat de barele celulei.”

Distribuie acest articol