Românul din Italia lăudat de primăria orașului în care locuiește. „Bravo, Ion!”

Un bărbat român, gospodar fără pereche, este lăudat de Primăria din Oliveri (Sicilia) pentru implicarea și hărnicia de care dă dovadă, contribuind în mod gratuit la curățenia și aspectul spațiului public al localității.

Se numește Ion și este unul dintre românii simpli, muncitori, care ne fac cinste în Italia.

Ion este în prezent șomer și pentru că nu este obișnuit să stea fără să facă ceva, a cerut autorizație din partea primăriei să planteze gratuit flori, să decoreze spațiile din jurul copacilor și să taie iarba înaltă din parcul de joacă al copiilor. „Spiritul civic nu are cetățenie, ci sălășluiește în sufletul fiecăruia dintre noi”, au scris reprezentanții Primăriei din Oliveri într-o postare pe Facebook, pe pagina instituției unde au publicat mai multe fotografii cu rezultatele muncii românului nostru.

Este o poveste minunată într-o epocă marcată de frica pentru persoanele venite de departe, într-un timp în care integrarea imigranților în societatea italiană este greu tolerată, dar reprezintă și o mare lecție de civilizație și de respect din partea bărbatului român pentru aspectul urban al localității în care trăiește.

Ne spune această poveste frumoasă Primăria din Oliveri, pe pagina sa de Facebook:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

«Ion nu este din Oliveri. Louiește aici de puțin timp. Ca să fim sinceri, nici măcar nu este italian: el vine din România. Este unul dintre noii numeroși cetățeni „de import”, primiți cu dragoste în comunitatea noastră.

De ceva timp este interesat de inițiativele noastre și luptă alături de noi pentru frumusețea locurilor și a decorului urban.

„În această perioadă sunt șomer, am mult timp liber și aș vrea să fac ceva. Aș dori să creez noi spații verzi, cu flori.”

Ion nu are un loc de muncă deocamdată. El este șomer de ceva timp și nu are dreptul la „venitul de cetățenie” (tip de ajutor social în Italia – n.r.).
Din fericire, spiritul civic nu are cetățenie, ci sălășluiește în sufletul fiecăruia dintre noi. El plutește într-o realitate paralelă și nu-i pasă de pașaportul de origine.

Cu câteva zile în urmă, a vizat parcul de joacă pentru copii.

„Aș vrea să obțin autorizația de a tăia iarba în parcul de joacă pentru copii.”

Autorizație acordată. Și în mare grabă.

Dacă în aceste zile veți vedea un bărbat brunet printre topogane și copii, nu vă faceți griji. Este unul dintre noi. Un prieten.

Cineva a propus ca cetățenia să fie atribuită după o examinare a cunoștințelor de istorie, legislație și limbă italiană. Ca și cum un bun cetățean se poate distinge de cantitatea de cuvinte pe care le poate pronunța!

În așteptarea unei mutații genetice care să elimine din societatea noastră prejudecățile, îi mulțumim prietenului nostru Ion că a ales singura cale posibilă către o adevărată integrare: respectul pentru locuri și oameni.»

La postarea Primăriei din Oliveri,cetățenii italieni au comentat aducând laude românului nostru: „Bravo, Ion!”, „Fotografii care singure valorează cât o mie de cuvinte!”, „
Cu siguranță, primarul va face totul pentru a-l ajuta să obțină cetățenia italiană și să-l includă în contextul social al localității Oliveri. Merită!”