Românca Roxana Roman, declarată eroină în Italia de președintele acestei țări

Marți, 5 martie, a avut loc la Palatul Quirinale decernarea de către președintele Italiei, Sergio Mattarella, a titlurilor de „eroi civili” pentru 33 de cetățenii care s-au distins prin comportamente pozitive la bunul mers al societății italiene. Printre cei premiați și românca Roxana Roman, care a denunțat și trimis în închisoare patru membrii ai unui clan mafiot de la periferia Romei.

„Sunteți persoane care au ales să facă ceea ce este bine și nu sunteți singuri în această țară, suntem alături de voi”, a spus președintele Italiei adresându-se celor 33 de „eroi civili” printre care se aflau și mulți cetățeni străini. Despre ce înseamnă „eroi civili” Mattarella a specificat: „Eroii civili sunt simpli cetățeni care, atunci când s-au confruntat cu o problemă comună, de interes general, au făcut ceea ce au crezut că e corect să se facă în situația respectivă și au trecut la fapte fără să rămână nepăsători.” Adresându-se eroilor premiați, președintele italian a spus: „Vă mulțumesc că ați demonstrat sensibilitate, angajament, solidaritate.”

Roxana Roman împreună cu soțul său, Marian, au denunțat membrii clanului mafiot Casamonica în luna aprilie a anului trecut, după ce le-au distrus barul pe care îl dețin în cartierul Romanina de la periferia capitalei italiene: „Ceea ce am făcut este ceva normal pentru mine – spune Roxana imediat după ce a primit titlul de eroină de la președintele Italiei – sper să devină normal și pentru ceilalți, nimeni nu trebuie să accepte o astfel de situație.” La întrebarea reporterului dacă se simte o „eroină”, românca a răspuns: „Eroină? Nu, sunt o persoană normală, un cetățean al acestei țări care și-a făcut datoria, sper ca exemplul meu să dea curaj altor persoane să facă același lucru.”

„Aici comandăm noi și dacă nu faci ce-ți spunem, te omorâm”

În data de 1 aprilie 2018, chiar în duminica Paștelui catolic, doi membri ai clanului mafiot
respectiv, Antonio Casamonica și vărul său Alfredo Di Silvio, au intrat în barul conaționalilor noștri și au lovit fără milă o tânără invalidă, cu dizabilități, doar pentru că a îndrăznit să vorbească împotriva lor. Apoi l-au agresat în mod violent și pe Marian Roman, proprietarul barului, fiindcă nu i-a servit întâi pe ei, deci nu le-a arătat respectul cuvenit. Ulterior, clanul mafiot a încercat să-i intimideze pe cei doi soți români pentru a-i forța să-și închidă barul și să plece din zonă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu mi-e frică, nu mi-a fost frică niciodată, indiferent de cine sunt ei și indiferent de naționalitatea noastră” declara atunci Roxana Roman. „Barul ăsta este toată munca noastră nu putem renunța la el. Noi nu avem nimic împotriva nimănui, dar cel care a greșit trebuie să plătească. Singurul lucru bun care se poate face în aceste cazuri este să chemi poliția și să denunți.”

Patru membri ai clanului mafiot Casamonica au fost condamnați la închisoare în urma denunțului făcut de Roxana și Marian Roman.