Medic român în Italia: „Despre România am vorbit întotdeauna cu mândrie și pozitivitate”

Prin proiectul „Prezențe românești în Italia”, TVR Internațional a prezentat personalități de marcă ale comunității românești din această țară. Printre cei intervievați se numără și Roxana Trifan, medic radiolog la Torino, ajunsă în Italia înainte ca țara noastră să facă parte din Uniunea Europeană.

„Plecarea din România a fost destul de dramatică”, a declarat medicul român care și-a urmat la Torino părinții care de mai mulți ani lucrau acolo.

În România lăsa în urmă colegi, prieteni și o viață de care era oarecum mulțumită. În Italia și-a continuat studiile începute în țară, la Timișoara, unde a urmat timp de trei ani cursurile Facultății de Medicină.

Începutul a fost unul dificil, Roxana nu cunoștea limba, nu avea prieteni și integrarea i s-a părut destul de grea. Până a avut o revelație și a înțeles cât de frumos este orașul Torino și a continuat cu entuziasm pe ideea că „unde este frumos, este și bine”.

Și-a continuat studiile de medicină la Universitatea din Torino și a susținut examenele cot la cot cu italienii. Inițial a vrut să devină medic pediatru, apoi a probat alte trei specialități dintre care a ales radiologia. Pe atunci era singura româncă de la Universitatea de medicină din Torino, dar profesorii şi colegii au ajutat-o să se integreze.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Acum viața mea este aici, mă simt adoptată pe deplin de Italia, dar pe viitor nu se știe. Actualmente sunt medic, sunt mamă a doi copii, am o viață reușită, îi am pe părinții mei care mă susțin, prieteni și colegi extraordinari.

În ceea ce privește sistemul medical și ambientul în care lucrez au fost foarte importante disponibilitatea și colaborarea pe care le-am întâlnit aici, din partea tuturor.”

Printre pacienţi are şi mulţi români care sunt foarte fericiţi când li se vorbeşte în limba maternă

Astfel, ea este bucuroasă că poate oferi un ajutor în plus:

„În Torino este o comunitate mare de români și se întâmplă destul de des să am pacienți de la noi din țară. De câte ori simt necesitatea și îi văd în dificultate le vorbesc în românește și atunci se vede schimbarea, devenim aproape prieteni. Se relaxează, se bucură și reușesc să exprime mai bine cum se simt în momentul respectiv.”

Medicul Roxana Trifan și-a construit o nouă viață la Torino, unde are toată familia, dar nu a uitat de România și vorbește despre ea și italienilor:

„Când trebuie să vorbesc despre România vorbesc cu mândrie și cu pozitivitate. Cred că am transmis ideea asta de o țară frumoasă, bogată, cu mari resurse, nu numai naturale, ci și umane.”

Video mai jos, realizat de Claudia Nedelcu Duca împreună cu echipa ei, directorul de imagine Ştefan Stan şi asistentul Grig Stoica:

- Continuarea după publicitate -

Printre protagoniştii filmaţi în luna octombrie pentru cele 10 episoade ale seriei „Prezenţe româneşti în Italia” se regăsesc: 

  • Cătălina Oana Curceanu, cercetător principal la cel mai mare institut de cercetare în domeniul fizicii fundamentale din Italia, unde descifrează misterele particulelor subatomice, contribuind la o revoluţie ştiinţifică în plină desfăşurare;
  • Luminiţa Ţăranu, artist plastic consacrat, stabilită de 35 de ani la Roma şi pentru care „lumea este un peisaj, un spaţiu absolut deschis în care trăim cu toţii şi ne mişcăm, dintr-un spaţiu geografic în altul, şi în acelaşi timp dintr-o stare de spirit în alta”;
  • Adrian Pînzaru, violonist şi profesor de vioară la Accademia di Musica di Pinerolo din Torino, care organizează evenimente culturale şi colaborează cu ansambluri artistice din toată lumea;
  • Alina Pascariu, antrenoare de gimnastică la Torino, fostă membră a lotului olimpic al României, pregătește acum copii pentru lotul olimpic de tineret al Italiei;
  • Daniela Movileanu, campioana Italiei la şah în 2016, cu studii doctorale în domeniul migraţiei; Roxana Roman, antreprenoarea decorată în 2018 de preşedintele Italiei, pentru „contribuţia sa în afirmarea valorii legalităţii”;
  • Roxana Trifan, medic radiolog, cu realizări remarcabile la Torino, unde activitatea sa este apreciată;
  • sora Emilia Jitaru, călugăriţa care joacă fotbal în Naţionala Surorilor catolice din Roma;
  • Aurora Martin, profesoară de limba română la Institutul de Studii Orientale din Vatican şi activistă pentru drepturile omului, fondatoarea „Muzeului mobil al sclaviei moderne”.