S-a întors acasă din Italia și a deschis o afacere în agricultură: „Nu pot fi ca italienii, ei sunt prea comozi”

Elena Cocuța Bujor, o româncă din comuna Cotnari, județul Iași, a povestit pentru publicația Bună Ziua Iași, cum a renunțat la Italia și s-a întors acasă, cu gândul să își deschidă afacerea proprie. Astăzi are un magazin, împreună cu alți trei producători, unde valorifică tot ce produc în fermele de legume-fructe și în cele de creștere a animalelor. Cele mai multe pachete cu bunătăți ajung la familiile de români stabilite în Italia și Franța.

Plecată în Italia, nu a reușit să se adapteze, a rămas în peninsulă pentru mai puțin de un an după care a făcut cale întoarsă, acasă: „Nu pot fi ca italienii, care sunt foarte comozi. Dacă se strică un bec, cheamă electricianul și așteaptă nu știu cât timp până vine. Eu știu să schimb un bec”, a afirmat Elena Cocuța Bujor.

Sursa foto: profilul Facebook Elena Cocuța Bujor

„Am fost în Italia doar zece luni, când se pleca cu viză, acum ceva timp. Din șapte frați, câți suntem, eu am rămas în țară. Nu m-am adaptat acolo. Mă leagă de țară oamenii de aici. Nu pot fi ca italienii, care sunt foarte comozi. Dacă se strică un bec, cheamă electricianul și așteaptă nu știu cât timp până vine. Eu știu să schimb un bec. Dacă știu să fac un lucru nu trebuie să plătesc să îl facă altcineva. Eu am două hectare de legume, în câmp și trei hectare cu pomi fructiferi și 3.000 de găini.

Fac legumicultură de vreo 4-5 ani. Am observat că lumea se îndreaptă spre mâncare sănătoasă și am zis că este momentul să facem asta. Înainte de asta am făcut comerț cu produse de patiserie, eu fiind patiser la bază. Am zis să dezvolt în continuare latura asta a agriculturii și poate preia copilul afacerea, el fiind student”, a spus Elena Bujor pentru sursa citată.

Sursa foto: profilul Facebook Elena Cocuța Bujor

„Suntem patru familii care producem și valorificăm aproape tot ceea ce este necesar pentru a pune pe masă”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În urmă cu un an a deschis un magazin, în comuna Cotnari, unde sunt comercializate doar produse care provin din zonă.

„În total suntem patru familii care producem și valorificăm aproape tot ceea ce este necesar pentru a pune pe masă, de la carne și preparate din carne, produse de panificație și patiserie, lactate și brânzeturi, legume și fructe, murături, conserve din legume, dulcețuri, zacuscă, lichioruri. Produsele sunt făcute după rețete vechi, de pe vremea copilăriei”, a spus antreprenoarea cotnăreancă.

Sursa foto: profilul Facebook Elena Cocuța Bujor

A înființat afacerea cu bani din fonduri europene și speră să-și dezvolte activitatea: 

„Eu am înființat livada cu banii europeni, 40.000 de euro, luați pe măsura tânărului fermier. În magazin și borcane am investit 30.000 de euro. Mi-ar mai trebui niște bani să cumpăr o mașină de spălat borcanele, dar vom vedea dacă depun proiect sau investesc din fonduri proprii”, a mărturisit Cocuța Bujor.

Întregul articol îl puteți citi aici.

Distribuie acest articol