S-a întors din Italia și lucrează ca învățătoare în satul natal: „Era dorul de casă, de pădurea mea! Să stau acasă la mine”

Dorul de casă și nostalgia locurilor natale te poate întoarce din drum oriunde în lume ai fi plecat, o dovedește o tânără româncă originară din județul Bacău, care s-a întors din Italia împreună cu părinții și lucrează ca învățătoare în satul unde a crescut.

Iată cum a explicat pentru Observator alegerea pe care a făcut-o:  „Era dorul de casă, de colegi, de satul meu, pădurea mea. Să stau eu acasă la mine!”

Larisa Aanei a stat în Italia numai 3-4 ani, dar suficienți pentru a înțelege unde îi este de fapt locul: în satul unde s-a născut și a crescut. A făcut cale întoarsă, împreună cu părinții și acum lucrează la Școala Generală din Orășa, un sat din comuna Livezi.

Larisa Aanei în timpul unei ore de curs la Școala din Orășa, județul Bacău. Sursa foto: captură video Antena 1

„Am fost plecați în Italia vreo 3-4 ani, și am făcut școala acolo, iar ai mei au revenit tot din cauza mea, oarecum, că era dorul de casă, de bunici, de satul meu, de pădurea mea, să stau eu acasă, la mine!

Valorile astea, ca patriotismul, nu știu, eu încerc să le insuflu cât se poate și dorința asta că dacă ne ajutăm acum mă gândesc că o să fie din ce în ce mai bine pentru toți și nu o să mai aibă nimeni dorința asta de a pleca, să se descurce mai bine aici, încercăm să facem și noi ca afară.”, a spus tânăra conform sursei citate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Școala în care lucrează Larisa este una veche, nimic nu s-a schimbat în ultimii ani, același mobilier și aceeași clădire.

Școala generală din Orășa, județul Bacău. Sursa foto: captură video Antena 1

Focul se face în sobă, cu lemne, iar în bibliotecă nu sunt prea multe cărți și acelea donate de alţi copii sau cumpărate de Larisa. „Am mai primit vreo două de la școala cu cunoașterea mediului și niste manuale învechite care erau oricum aruncate. Atât!”, a spus Larisa.

Toate astea nu au descurajat-o pe învățătoarea româncă, ea este de părere că educația îi va salva pe români de la emigrare și dacă nu are ce îi este necesar în procesul pedagogic cere ajutor sau improvizează.

Sub sloganul „Vrem o școală ca afară”, visează la o școală nouă, utilată modern, cu multe cărți de lectură și o curte frumoasă.

O tânără care nu și-a pierdut speranța că în România va fi bine, dar pentru acest bine trebuie să contribuim cu toții cu voința, determinarea, răbdarea și implicarea noastră.

Cu ajutorul celor de la Observator, în cadrul campaniei Ajut Eu, Larina Aanei a primit cărți și mobilier pentru a amenaja un colț de lectură în școala unde își desfășoară activitatea. VIDEO aici.