S-au întors din Italia după mulți ani de muncă și au deschis o afacere: „Se poate trăi bine și în România”

Pentru prima dată de la aderarea României la Uniunea Europeană, numărul românilor care se întorc în țară a depășit numărul celor care pleacă.

Printre acești români se numără și Adrian, un bărbat de 39 de ani, care a decis să revină acasă după mulți ani de muncă în Italia.

Adrian a părăsit România în 2004, la vârsta de 19 ani, cu scopul de a-și construi o viață mai bună și de a strânge bani pentru a-și ridica o casă în comuna sa natală, Tudora, județul Botoșani, informează Observator news.

Captură de ecran 2024-06-28 152636
Adrian, întors din Italia la Tudora, județul Botoșani. Sursa foto: captură video observator news

În Italia, Adrian și-a cunoscut soția, Simona, și împreună au un fiu, pe Andrei.

În 2021, când băiatul a împlinit 7 ani, familia a simțit că a venit momentul să se întoarcă definitiv în România.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Captură de ecran 2024-06-28 152701
Simona, revenită din Italia la Tudora, județul Botoșani. Sursa foto: captură video observator news

La întoarcerea lor, Adrian și Simona au deschis o sală de evenimente și un bar în satul natal, contribuind astfel la economia locală.

„Lucrurile s-au schimbat, se poate trăi bine și în România”, a declarat bărbatul pentru sursa citată.

Primarul comunei Tudora, Cocoreanu Constantin, a remarcat că Adrian nu este singurul care a revenit și a început o afacere:

„Mulți dintre dânșii s-au integrat foarte bine în comunitate, participă la viața socială a comunității, deschid mici business-uri.”

Această tendință de întoarcere a românilor este confirmată și de datele Institutului Național de Statistică (INS), care arată că numărul celor care se întorc în țară este mai mare decât al celor care pleacă.

Un factor major în această schimbare este creșterea salariului mediu net pe economie, de la puțin peste 3000 de lei în 2019 la peste 5000 de lei în 2024.

Analistul economic Ionuț Dumitru explică și avantajele economice ale revenirii în România:

„În România, nivelul mediu al prețurilor este un pic peste jumătate față de media europeană. Față de Germania, de exemplu, 1.000 de euro cât e salariul mediu net în România e echivalentul în termeni de putere de cumpărare a circa 2.000 de euro din Germania. Ori un salariu de 2.000 de euro, chiar și pentru țările vestice, nu e chiar un salariu foarte des întâlnit.”

În anul 2022, România a înregistrat un câștig de peste 90.000 de rezidenți, incluzând nu doar români întorși acasă, ci și cetățeni din Republica Moldova și Ucraina, care s-au stabilit în România din cauza conflictelor din regiune.

Această tendință de revenire a românilor și de creștere a afacerilor locale reprezintă un semn pozitiv pentru economia și societatea românească, arătând că, pentru mulți, „acasă” este locul ideal pentru a-și construi un viitor prosper.