S-au întors din străinătate și au construit un mic paradis străvechi în România: „Pentru noi este un stil de viață, nu o afacere”

Alin și Dorina Mușat au muncit în străinătate mai mulți ani de zile, apoi au hotărât că trebuie să se întoarcă. Acolo unde își lăsaseră familiile, obiceiurile și tradițiile. Originari din Arad, s-au întors și au investit banii câștigați într-un mic paradis din munții Apuseni și nu unul oarecare, au reconstruit trei locuinţe vechi de peste 100 de ani, pe care le oferă acum turiştilor care vor să petreacă câteva zile în mijlocul naturii, ca în vremurile străvechi.

Investiția totală a costat aproape 140.000 de euro 

„La limita dintre judeţele Alba şi Hunedoara, Casa Glod şi-a deschis porţile pentru turiştii care vor trăiască o experientă unică. Meşteşugul caselor tradiţionale româneşti merită păstrat. De aceea am construit pentru sufletul nostru aceste case pentru că tradiţia să dăinuie. În prezent dispunem de 15 locuri de cazare şi posibilitatea de a adăuga pături suplimentare. Cazarea se face în complexul pe care l-am construit cu dragoste în această regiune. Casa Glod este locul perfect în care vrei să evadezi din cotidian. Casele au o vechime de aproximativ 200 de ani, au fost recondiţionate prin păstrarea elementelor originale şi adăugarea unor elemente ce ţin de confort (grupuri sanitare, utilităti, etc). Fiecare casă are propria poveste. Cea mai apreciată de turişti este Casa Muzeu. A primit acest nume pentru este este cea mai veche dintre casele complexului nostru. Urmează Primăria şi Scoala care sunt finalizate şi disponibile pentru cazare”, astfel este prezentată atracţia turistică mai puţin obişnuită amenajată în satul Glod, aflat pe teritoriul comunei Almaşu Mare.

Alin și Dorina Mușat, sursa foto: Adevarul

Cele trei case au fost strămutate din Maramureş

Soţii Muşat le-au cumpărat, le-au demontat bucată cu bucată şi le-au mutat în acest loc pitoresc din Apuseni, susține cotidianul Adevarul. Ei oferă cazare în aceste căsuțe tuturor celor care doresc să petreacă ceva timp într-o epocă trecută, într-un timp de peste 200 de ani în urmă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Alături de soţie am încercat să salvăm câteva case tradiţionale, le-am recondiţionat şi astăzi le redăm tuturor celor care doresc să vadă cum se trăia în urmă cu 200-300 de ani. A fost o muncă titanică şi nu pot spune că am terminat, când ai o gospodărie întotdeauna sunt lucruri de făcut. Încă suntem în faza de recondiţionare a unei şuri, am finalizat complet două case şi oferim posibilitatea cazării sau vizitării acestor locuinţe. Pentru noi nu este o afacere, este un stil de viaţă pe care l-am adoptat şi ne mândrim că locuim în astfel de locuinţe. Casele sunt făcute ca un lego, ca un puzzle. Lemnul e crestat în aşa fel încât casa trebuie construită de jur împrejur. Ca să poată fi mutate sunt marcate cu ceară în aşa fel încât fiecare lemn ajunge la locul lui”, spune Alin Muşat.

Locuinţele sunt construite din lemn de stejar, cu acoperiş de şindrilă. „A fost foarte greu să recondiţionăm lemnul vechi, dar a fost o provocare pe care am reuşit să o trecem”, mai susţine bărbatul. Acesta afirmă că această zonă mai este denumită „Grădina Raiului din Apuseni”. Obiectivele turistice din această zonă sunt impresionante: Cheile Glodului, Cheile Cibului, Mănăstirea Cheile Cibului, Mănăstirea Negraia-Pătrângeni, Cheile Caprei, Pesterea Feciorilor, Gaura Fara Fund, Muzeul Achim Emilian – Primul muzeu privat din Romania.

Peste jumătate din românii din Diaspora ar vrea să se întoarcă în ţară

Românii aflați peste hotare ar dori să se întoarcă și să investească în România, în special în turism şi agricultură, însă motivele care îi împiedică sunt corupţia, birocraţia şi neîncrederea în clasa politico-administrativă, arată un studiu despre diaspora românească, comandat de RePatriot şi realizat de Open-I Research. Pentru a investi în ţara lor, românii au nevoie de încredere şi de oportunităţi, au nevoie de exemple de succes în care să se regăsească. Alin și Dorina Mușat, pot fi un astfel de exemplu.