Să cântăm Marea Unire – „Doamne, ocrotește-i pe români!” Corul Unison din Brașov.

Rotalianul – Revista românului din Italia vă propune în zilele premergătoare zilei de 1 decembrie, o selecție de cântece dedicate întâmpinării Zilei Naționale a României și sărbătoririi a 98 de ani de la Marea Unire.

Pentru astăzi, am ales o piesă interpretată de Corul de copii „Unison” din Brașov. Audiție plăcută!

Acum 98 de ani, la 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia, a hotărât unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România.

După ce, în prealabil, semnaseră unirea cu țara-mamă, provinciile românești Basarabia și Bucovina.

Ştiați că?

  • Elena Alistar este singura femeie care a făcut parte din Sfatul Țării, organul care a unit Basarabia cu România?
  • Orașul Jimbolia, împreună cu alte câteva comune bănățene din judeţul Timiş, au intrat în componența României abia în anul 1924, după ce România a convenit cu Regatul Sârbilor un schimb teritorial?
  • Tezaurul României a fost confiscat de Rusia bolșevică ca răspuns la intrarea Armatei române în Basarabia la 20 ianuarie 1918?
  • Pentru a împiedica Unirea Banatului cu România, cercurile maghiare au proclamat la Timişoara aşa-zisa „Republică Autonomă Bănăţeană”, subordonată guvernului de la Budapesta?
  • În martie 1920 delegaţia cehă la Conferința de pace de la Paris a consimțit să lase României tot Maramureșul istoric, cu excepția plasei Dolha? Acest lucru nu s-a mai întâmplat, deoarece generalul Averescu a ordonat retragerea Armatei Române de la nord de Tisa.
  • Tratatele de la Saint-Germain și Trianon au obligat România să plătească Austriei și Ungariei aşa-numita „datorie de eliberare” pentru teritoriile unite cu țara?
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol