Salariile badantelor și menajerelor din Italia ar putea crește de la 1 ianuarie. Ar primi cu 2.000 de euro mai mult pe an

Începând de la 1 ianuarie 2023, salariile minime vor fi actualizate în Italia în funcție de modificarea indicelui prețurilor de consum Istat, cu ajustarea la 80% din inflație. Salariile menajerelor, îngrijitoarelor și bonelor ar putea crește cu 9%.

Familiile italiene ar fi astfel nevoite să plătească cu 125 de euro mai mult pe lună (2.000 de euro pe an), precizează Corriere della Sera.

Salariile personalului casnic ar putea crește de la 1 ianuarie viitor.

Într-adevăr, odată cu noul an, salariile minime vor fi actualizate în funcție de modificarea indicelui prețurilor de consum Istat, cu ajustarea la 80% din inflație. Acest aspect ar putea duce la o creștere cu 9% a salariilor pentru lucrătorii casnici.

Familiile italiene, în 2023, s-ar putea trezi plătind în plus 125 de euro pe lună pentru salariul unei badante, menajere sau al unei bone, o cifră care ar deveni un plus de 2.000 de euro pe an.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După cum explică sursa citată, aceste majorări care urmează să fie plătite de familii vor fi doar parțial compensate prin ajustări ale pensiilor (care îi privesc doar pe unii beneficiari) sau prin reînnoiri de contracte colective pentru anumite categorii.

„Până la data de 20 decembrie Ministerul Muncii va trebui să convoace Comisia Națională pentru actualizarea salariilor, așa cum prevede art. 38 din Contractul Colectiv Național de Muncă, iar în absența unui acord între partenerii sociali, majorarea va fi declanșată automat”, a subliniat Fidaldo (Federația Italiană a Angajatorilor din Muncă Casnică), care reprezintă Nuova collaborazione, Assindatcolf, Adld și Adlc.

Distribuie acest articol