Salariile minime în statele Uniunii Europene. România se situează pe penultimul loc

Nivelurile salariului minim variază considerabil între statele membre ale Uniunii Europene (UE). În funcție de nivelul salariului lunar minim brut exprimat în euro la 1 ianuarie 2018, statele membre UE pot fi împărțite în trei grupuri, conform site-ului oficial al Uniunii Europene:

Grupul 1. În care salariile minime la nivel național au fost mai mici de 500 EUR pe lună în ianuarie 2018

Acest grup este alcătuit din următoarele state membre ale UE: Bulgaria, Lituania, România, Letonia, Ungaria, Croația, Republica Cehă și Slovacia; salariile minime la nivel național în aceste țări au variat între 261 EUR în Bulgaria și 480 EUR în Slovacia.

Grupul 2. În care salariile minime la nivel național au fostde cel puțin 500 EUR, dar mai mici de 1 000 EUR pe lună în ianuarie 2018

Acest grup este alcătuit din următoarele state membre ale UE: Estonia, Polonia, Portugalia, Grecia, Malta, Slovenia și Spania; salariile minime la nivel național în aceste țări au variat între 500 EUR în Estonia și 859 EUR în Spania.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Grupul 3, în care salariile minime la nivel național au fost de cel puțin 1 000 EUR pe lună în ianuarie 2018

Acest grup este alcătuit din următoarele state membre ale UE: Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos, Irlanda și Luxemburg; salariile minime la nivel național în aceste țări au variat între 1 401 EUR în Regatul Unit și 1 999 EUR în Luxemburg.

Țările care nu fac obiectul statisticilor privind salariul minim

La 1 ianuarie 2018, nu existau salarii minime la nivel național în Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia; aceeași situație a fost întâlnită și în cazul unor țări EFTA precum Islanda, Norvegia și Elveția. În Cipru, salariile minime sunt stabilite de guvern pentru anumite ocupații. În Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia, precum și în Islanda, Norvegia și Elveția, salariile minime sunt stabilite prin intermediul unor acorduri colective pentru o serie de sectoare specifice.

În România salariul minim pe economie s-a majorat de la 1 ianuarie 2019, el ajungând la 446 euro. În urma României, doar Bulgaria cu 286 euro.

Distribuie acest articol