Salariul îngrijitoarelor din Elveția, mult mai mare ca în Italia

Îngrijirea vârstnicilor reprezintă fără îndoială o prioritate în Elveția, țară în care se acordă o atenție semnificativă bunăstării persoanelor în vârstă.

Îngrijitoarele au un rol crucial în acest cadru, oferind îngrijire la domiciliu și sprijin pentru seniori.

Redăm mai jos aspecte privind salariile îngrijitoarelor din Elveția, drepturile și responsabilitățile ce le revin:

Salariul mediu al îngrijitoarelor în Elveția

Salariul unei badante din Elveția variază considerabil în funcție de mai mulți factori, cum ar fi regiunea în care activează, experiența și competențele specifice.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu toate acestea, în medie, o îngrijitoare din Elveția poate câștiga între 3.500 și 4.500 de franci elvețieni pe lună (circa 3.600 – 4.600 de euro), față de circa 900 – 1.000 de euro pe lună cât câștigă o îngrijitoare în Italia.

Cele cu experiență vastă și cu specializări, precum îngrijirea pacienților cu demență, pot beneficia de salarii mai mari, menționează Trend Online.

Avantajele muncii ca îngrijitoare în Elveția:

  • Asigurare de sănătate: În Elveția, serviciile medicale sunt de calitate superioară, dar costisitoare. Majoritatea angajatorilor oferă o asigurare de sănătate completă angajaților lor, inclusiv îngrijitoarelor.
  • Plan de pensii: Multe badante beneficiază de programe de pensii finanțate de angajatori, asigurând astfel securitate financiară pe termen lung.
  • Formare profesională continuă: Unii angajatori oferă oportunități de formare continuă pentru a îmbunătăți abilitățile îngrijitoarelor și a le menține la curent cu cele mai recente practici din domeniul medical.
  • Cazare și hrană: În unele situații, angajatorii pot furniza cazare și mâncare gratuite pentru îngrijitoarele care locuiesc la domiciliul beneficiarului.

Responsabilități:

Îngrijitoarele din Elveția, asemănător cu alte țări, au diverse responsabilități esențiale, printre care:

  • Îngrijire personală: oferirea de ajutor pentru baie, îmbrăcăminte și mobilitate.
  • Administrare de medicamente: se pot ocupa de administrarea medicamentelor și de ținerea unor evidențe precise.
  • Alimentație: prepararea hranei și asigurarea nutriției adecvate pentru vârstnici.
  • Companie și sprijin emoțional: reducerea izolării sociale prin oferirea de companie și suport.

Deși munca de îngrijitoare în Elveția vine cu multe avantaje și recompense, există și provocări, precum:

Orele lungi de lucru și responsabilitatea îngrijirii continue pot fi epuizante fizic și mental.

Comunicarea eficientă cu vârstnicii, adesea cu probleme de sănătate, poate reprezenta o provocare, mai ales în contextul barierelor lingvistice (când îngrijitoarea nu cunoaște bine limba vorbită de asistat).

Mobilitatea geografică: unele îngrijitoare ar putea avea nevoie să se mute între diverse locații pentru a oferi îngrijire, necesitând astfel o flexibilitate crescută.

Deși salariile pentru îngrijitoare în Elveția sunt atrăgătoare, ele trebuie evaluate în contextul costului ridicat al vieții.

Elveția este renumită pentru nivelul său ridicat al costului vieții. Chiriile, alimentele, transportul și alte cheltuieli zilnice pot consuma o parte semnificativă din salariul primit.

În orașe mari precum Zurich, Geneva sau Berna, cheltuielile pot fi semnificativ mai mari decât în zonele rurale sau orașele mai mici.

Totuși, dacă cazarea și masa sunt acoperite de angajator, aceasta poate reduce în mod semnificativ cheltuielile și poate face ca salariul să fie mai mult decât suficient pentru a acoperi cheltuielile de zi cu zi și pentru a economisi.